Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik får du en sikker nyttårsaften

Mange sender opp fyrverkeri for å feire nyttår. Da kan det lett skje ulykker. Les rådene for en sikker feiring.

Alle voksne kan få kjøpt fyrverkeri i butikken. Det er ingen som spør deg om du vet hvordan fyrverkeriet skal sendes opp. Feil bruk av fyrverkeri kan gjøre at folk skader seg.
61 personer ble skadd av fyrverkeri på nyttårsaften i fjor. Samtidig startet fyrverkeriet ni branner. Det viser tall fra Direktoratet for samfunns-sikkerhet og beredskap (Dsb) har fått.

– Det er sikrere å sende opp fyrverkeri nå enn før. Men det er likevel gode grunner for å advare folk om hva de kan gjøre feil, sier Dagfinn Johnsen. Han er overingeniør ved Dsb.
Han sier at alle som skal sende opp fyrverkeri, bør forberede seg.
– Det handler om å planlegge litt på forhånd. En bør lese bruksanvisningen. Der står det hvordan fyrverkeriet skal sendes opp. Og hvor langt unna folk skal stå.
– Det er viktig å følge de reglene som står på fyrverkeriet, sier han.
I dag sendes fyrverkerier opp i en slags kasse. Det kalles et batteri. Fra 2008 ble det forbudt å sende opp raketter med pinne.
- Disse kassene er stødige. Men det skjer at de blir satt opp galt. Da kan de velte. Og da skytes fyrverkeri-kuler ut i alle retninger, sier han.
Johnsen anbefaler derfor å støtte batteriet.
– Sett en betongblokk eller noe annet stødig mot batteriet. Da vil det ikke velte. Slik unngår vi disse ulykkene, sier han.

En annen fare er når fyrverkeriet ikke virker.
- Dersom du har tent på fyrverkeriet og ingenting skjer, må du ikke gå bort. Ikke forsøk å tenne det på nytt. Vi har flere eksempler på folk som har gjort det. Flere har stått over fyrverkeriet. Så har det plutselig gått av likevel. Da kan folk få store skader i ansiktet og i øynene, sier Johnsen.

Han anbefaler å holde seg unna fyrverkeriet hvis det ikke smeller. Og å holde det unna barn. Først neste dag kan du ta med fyrverkeriet tilbake til butikken du kjøpte det.
Det er heller ikke lurt å drikke alkohol hvis du skal sende opp fyrverkeriet.

God nyttårsfeiring!

Du kan lese mer om fyrverkeri og sikkerhet her: