Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik feires kvinnedagen

Det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett, og kvinnedagen feires på flere spesielle måter. Vi får blant annet en ny 10-kronersmynt.

8. mars er kvinnedagen. 11 juni er det også 100 år siden kvinner fikk stemmerett. Derfor markeres dagen litt ekstra i år.

Blant annet gir Norges Bank ut en egen 10-krone på kvinnedagen.

– Dette er en begivenhet vi ønsker å markere, sier Leif Veggum i Norges Bank.

Han sier 10-kronemynten viser hvordan kvinner strevde for å få stemmerett. På forsiden er det et portrett av kong Harald. På baksiden er et motiv laget av illustratør og avistegner Siri Dokken. Det viser fire kvinner som strekker ut armene. De ser ut til å presse mot den andre flaten av mynten. Det skal vise at demokrati handler om flytte noe nedenfra i fellesskap, forteller Dokken.

LES MER HER: Kvinnenes år på teatret i Bergen

En annen markering av dagen er å endre navn på et olje- og gassfelt. Det er feltet Dagny midt Nordsjøen som bytter navn.

– Det en glede for meg å kunne kunngjøre at det nye navnet på feltet Dagny blir Gina Krog, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en pressemelding.

Gina Krog var en av de viktigste kvinnene i kampen om stemmerett.

LES MER HER: Endelig får kvinner i Paris gå med dette

Ellers feires dagen som vanlig med tog og markeringer over hele landet.

De kongelige deltar på to festmarkeringer på kvinnedagen. En av dem er i Oslo. Det arrangeres av IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet). Her deltar dronning Sonja og kulturminister Hadia Tajik. Det blir både taler og underholdning med musikk, dans, film og teater.

På kvelden kommer kronprinsesse Mette-Marit og kong Harald til en festforestilling i Kilden konserthus i Kristiansand. Dit kommer også statsminister Jens Stoltenberg, olje- og energiminister Ola Borten Moe og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen.

På festforestillingen spiller et kvinneorkester med musikere fra Kristiansand Symfoniorkester og Stavanger Symfoniorkester. Solister som deltar er blant andre sangerne Anne Grete Preus og Noora Noor, og gruppene Katzenjammer og Valkyrien Allstars.