Norge

Slik kan brexit påvirke Norge

Norge kommer til å merke at britene forlater EU. Men ingen vet helt sikkert hvordan.

Om bare tre uker skal Storbritannia forlate Den europeiske union (EU). Brexit vil få følger for Norge, sier John Erik Fossum. Han er professor ved Arena senter for Europaforskning.

– Men vi vet egentlig ikke hva brexit kommer til å bety for oss, sier Fossum til Klar Tale.

Denne uka skal EU si om det blir mulig å få til en avtale om brexit. Britenes statsminister Boris Johnson vil ta landet ut av EU uansett. Men Parlamentet har bestemt at han må be om en utsettelse. Det er dersom ingen avtale er på plass innen 19. oktober. Dermed kan flere ulike ting skje.

– Norge har allerede forhandlet fram en god del avtaler med Storbritannia. Blant annet om fiskeri. Likevel er mye usikkert, sier Fossum.

Størst følger får det om Storbritannia forlater EU uten en avtale. Det vil koste Norge rundt 3,8 milliarder kroner, ifølge Finansdepartementet.

En slik hard brexit vil gjøre det vanskeligere å eksportere varer til landet. Det sier Jan Erik Mustad. Han er ekspert på Storbritannia og førstelektor ved Universitetet i Agder.

– Det blir flere papirer å fylle ut. Ferskvarer som fisk kan bli stående for lenge på grensa. Det kan få følger for kvaliteten på varene. Det vil gå ut over norsk næringsliv, sier Mustad til Klar Tale.

Planlegger du å reise til Storbritannia på ferie? Da bør du kanskje skaffe deg en reiseforsikring, ifølge myndighetene. Blir du syk, kan du ikke lenger bruke europeisk helsetrygdkort. Det er dersom britene forlater EU uten en avtale.

Brexit kan også for følger for universitetene, sier Fossum.

– Vi har avtaler om midler til forskning og utveksling av studenter. Nå kan det være vi må få til egne avtaler med britene. De har noen av de beste universitetene. Samarbeidet er viktig for oss. Hvilke betingelser skal studenter ha for å komme og studere? Det vet vi lite om, sier han.

EU har mange regler som ikke kommer til å gjelde for britene lenger. Det er dersom det blir en hard brexit. Det er for eksempel regler som gjelder matvarer.

– Tanken er at britene skal være fri til å lage sine egne regler. Spørsmålet er hvilke avtaler de inngår med andre land, sier Fossum.

I USA bruker de klor til å fjerne bakterier fra slaktet kylling. Der er det også lov å endre i genene til matvarer. Her er EUs regler veldig strenge.

– Britene kan begynne å ta inn slike matvarer fra USA. Det vil endre betingelsene i Europa, sier Fossum.

Brexit kan også løsne opp andre regler i Storbritannia, forteller han.

– Britene kan endre reglene som beskytter arbeidere. EU er bekymret for at britene vil ut av unionen for å unngå slike regler. Britiske arbeidere kan blant annet få lavere lønn. Det kan føre til urettferdig konkurranse mot resten av Europa, sier Fossum.

Storbritannia er et av landene Norge handler mest med. Det betyr at vi kommer til å merke brexit. Uansett hvordan den blir, sier Fossum.

– Norske bedrifter må følge med på det som skjer. De må forberede seg. De må ikke bli overrasket hvis brexit skjer uten en avtale. Mange mener at det er det som mest sannsynlig vil skje, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå