Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik kan tiden fram mot sommeren bli

Regjeringen planlegger for tre ulike situasjoner. De vet ikke hva som vil skje med korona.

Mutert virus og trøbbel med vaksiner. Regjeringen vet ikke hvordan neste halvår blir – og resten av 2021. Det sa de på en pressekonferanse fredag.

Derfor planlegger de for tre ulike situasjoner:

1. Alle personer som kan bli alvorlig syke, kan få vaksine innen påske. Resten av de voksne får vaksine innen sommeren. Vaksinene er flere og virker som de skal. De gjør oss mindre syke og smittsomme. Det kan gjøre at vi slipper mye av tiltakene vi har i dag. Det står også bra til i resten av Europa.

2. Denne tenkte situasjonen er mindre bra: Vaksiner er forsinket. De mest sårbare av oss får vaksine fram mot sommeren. Resten av de voksne må vente til utover høsten og mot årsskiftet. Viruset og ulike varianter av det herjer, men holdes under kontroll. Vi må beholde en del av korona-reglene.

3. Dette er den verste situasjonen: Vaksiner er forsinket. Nye varianter av korona skaper mye trøbbel. Vi er nødt til å leve med strenge tiltak for å beholde kontrollen. Vaksinene kan måtte endres for å virke mot nye varianter. Vi får ikke vaksinert mange nok i Norge i 2021.

– Poenget er: Vi kan ikke bare ha én plan, sa statsminister Erna Solberg.

Til våren vet de mer om hva som skjer med vaksinene. Norge er allerede i gang med å vaksinere folk. Men samtidig kan noen typer bli forsinket. Dessuten er det usikkert hvordan viruset kommer til å oppføre seg.