Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik kan vaksineringen i Norge bli forsinket

Vaksinen fra Johnson & Johnson blir stanset for levering til Europa. Eksperter frykter alvorlige bivirkninger for dem som får vaksinen. Det kan forsinke vaksineringen i Norge med måneder.

Norge har ventet på vaksinene fra Johnson & Johnson-vaksinen. Men nå er utsendingen av vaksinen til Europa satt på pause. Det skjer etter at noen vaksinerte har blitt alvorlig syke. De har fått bivirkninger som blodpropp. Dette minner om bivirkningene som ble oppdaget etter AstraZeneca-vaksinen. USA har også stanset å bruke vaksinen foreløpig.

Johnson & Johnson setter også all testing av vaksinene på pause. Det sa selskapet i en pressemelding natt til onsdag.

De sier at de setter sikkerheten og helsen til folk først. EUs legemiddeltilsyn EMA sa i forrige uke at de ville granske tilfellene av blodpropp.

Norge har satset mye på å vaksinere mot korona-viruset med denne vaksinen. Det betyr at vaksineringen kan bli forsinket. Forsinkelsene kan bli på opptil 12 uker, sier Folkehelse-instituttet (FHI).

– Det er en dårlig nyhet for oss. For i juni skulle vi ha vaksinert veldig mange med denne vaksinen. Det ville sørge for at mange hadde vært ferdig vaksinert inn i sommerferien. Nå vil mange ha fått første dose, som gir god beskyttelse. Men det kan bli en forsinkelse før alle er vaksinert fullt ut, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Soilberg sa at nettopp Johnson & Johnson vaksinerer folk med én dose. Det vil si at den kunne gjort at Norge ville blitt ferdig med vaksineringen før. Nå kan det bli forsinkelse før folk får det første stikket med en annen vaksine.

Steinar Holden er professor i økonomi. Han leder også en gruppe som ser på korona-pandemiens følger for samfunnet. Han mener planen med vaksiner må endres. Og at det haster.

– Nå blir det større knapphet på vaksiner. Derfor er det enda viktigere at vaksinen blir brukt på en effektiv måte, sier han.

Holden foreslår at det kan gjøres med to endringer. At det tar lenger tid mellom dose én og to av vaksinen. Og at vaksinene fordeles annerledes i Norge enn i dag.