Norge

Slik kaster du mindre mat

«Best før, men ikke dårlig etter», står det på melkekartongen. Dette kan du selv gjøre for å kaste mindre mat.

Tine begynner denne uken å endre merkingen på sine produkter. «Best før, men ikke dårlig etter», kommer det til å stå på kartongene med melk.

– I første omgang vil melk, syrnet melk, fløte, juice, yoghurtpakker og skolemelk endre merking. Målet er at alle andre produkter blir merket tilsvarende gjennom 2018, sier Lars Galtung til nyhetsbyrået NTB. Han er Tines direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar.

Q-meieriene begynte med samme merking i fjor. Også Prior har begynt å merke egg med tilsvarende tekst.

– Det er positivt at Tine kommer med denne merkingen. Vi jobber nå med en felles måte for produsentene å gjøre det på, sier Anne Marie Schrøder til Klar Tale. Hun er kommunikasjonsansvarlig i Matvett. Det er næringslivets satsing mot matsvinn.

I Norge kaster vi over 350 000 tonn mat hvert år. Vi kan alle gjøre vårt for å kaste mindre, sier Schrøder.

Her er hennes fem tips for å unngå å kaste mat:

1. Bruk sansene dine. Mat merket med «best før» kan helt fint luktes og smakes på.

2. Bruk maten på andre måter hvis den ikke passer til det du hadde kjøpt den til. En bløt tomat er ikke så god i salaten. Men den passser for eksempel fint i en tomatsaus.

3. Planlegg og hold orden i kjøleskapet.

4. Spis rester én dag i uken. Er ikke én rest stor nok til å mette hele familien? Lag en restebuffet.

5. Endre rutiner. Hvis familien må kaste mat hver uke, finn de rutinene som passer best for dere. Hvis alle vil ha forskjellig brød, kjøp små brød. Eller frys halvparten.

Mange mener mat er for dyrt i Norge.

– Men vi bruker bare 12 prosent av lønnen på mat. Å kaste mindre mat er noe alle kan gjøre. Det er positivt både for økonomien og for miljøet, sier Schrøder.

Siste utgave

På forsiden nå