Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik klarte de seg

Tirsdag var den første debatten mellom partilederne før valget. Den viste at politikerne klarer å tenke på noe annet enn terror-angrepene, mener politiske kommentatorer.

Stein Kåre Kristiansen er politisk kommentator i kanalen TV 2. Debatten viser at norsk politisk debatt er seg selv igjen, mener han.
– Det var en normal, frisk og engasjerende debatt. Nå er aldri debatter mellom partilederne veldig spennende. Men denne var god og saklig, sier Kristiansen til klartale.no.

Han synes heller ikke debatten var spesielt preget av det som skjedde 22. juli.
– Det eneste er at politikerne kanskje var litt forsiktige. Det gjaldt spesielt da de diskuterte innvandrere, sier han.

LES MER OM VALGET HER

Erling Rimehaug er samfunns-redaktør i avisa Vårt Land. Han er enig med Kristiansen.
– Det var en veldig bra debatt. Jeg synes at en tydelig dempet debatt faktisk gjorde at debatten ble bedre. Den handlet mer om sak enn før. Det var færre utspill mot personer enn vanlig, sier Rimehaug til klartale.no.

Han mener også at partilederne var flinke til å utfordre hverandre, uten at de kjeftet.
– Det er en av de beste debattene jeg noensinne har sett, sier Rimehaug.

LES MER HER: Nå starter valgkampen

Kristiansen mener Jens Stoltenberg kom best ut av debatten.
– Han hadde den vanskeligste jobben. Han har brukt all sin tid og krefter på sorgen etter terror-angrepene i Oslo og på Utøya. Det er nok vanskelig å omstille seg så mye. Han gjorde en solid jobb, sier Kristiansen.

Rimehaug mener at Jens Stoltenberg virket sliten.

Den politiske kommentatoren vurderte også de andre parti-lederne.
Kristiansen synes at Siv Jensen gjorde en bedre jobb enn før. Rimehaug sier at Jensen var tydelig på hva Fremskrittspartiet (Frp) sto for.

– Men samtidig mente hun plutselig at det var så fint med innvandrere. Hun sier at politikken til Frp ikke er endret, men hun viste samtidig at noe var endret. Hun ville vise at Frp er som de andre partiene. Tidligere har hun villet vise at de var så forskjellige fra de andre partiene, sier han.

Høyres Erna Solberg ble for usynlig, mener Kristiansen. Rimehaug er enig.

Kristiansen mener at Kristin Halvorsen i Sosialistisk Venstreparti (SV) sliter mer enn noen gang.
– Det hun har pleid å vinne på i debatter, virker ikke lenger. Og Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete virker for svak, sier han.

– Halvorsen havnet i skyggen. Men hun klarte samtidig å komme med noen gode poenger. Hun skrøt til og med av en ordfører fra Høyre, sier Rimehaug.

Kristiansen mener at det friske pustet var de nye. Det var Venstre-leder Trine Skei Grande og leder av Kristelig Folkeparti (KrF) Knut Arild Hareide.

– Jeg har savnet Lars Sponheim fra Venstre. Han er god i politiske debatter. Men jeg savnet ikke ham i går. Skei Grande var oppsiktsvekkende frisk. Hareide var mye bedre enn KrFs forrige leder, Dagfinn Høybråten, sier Kristiansen.

Hareide overrasket, mener Rimehaug.

– Han var flinkere enn jeg hadde trodd. Jeg synes absolutt at han var den beste i debatten. Han passet på å gå inn i debatten der han mente det var viktig å si noe. Samtidig lot han være å si noe om det som kunne bli vanskelig, mener Rimehaug.

Begge kommentatorene tror ikke at partiene fikk så mange nye velgere etter debatten i går.
– Jeg tror at denne debatten var engasjerende for folk som er interessert i politikk. Jeg tror også at de fleste partilederne snakket mye til sine egne velgere, sier Kristiansen.

Han tror at kanskje noen flere vil stemme eller bytte parti etter debatten.
– Jeg tror likevel ikke at folk kommer til å løpe til urnene på valgdagen 12. september på grunn av denne debatten, sier han.