Norge

Slik mener EU at reiserådene bør være

Norge har hatt krav om karantene for folk som har vært i røde land. Det er land med mer enn 20 nye smittede per 100.000 innbyggere. Nå kan det tallet bli høyere før det blir krav om karantene.

Det meste av Norge er grønt på kartet fra det europeiske kontoret for smittevern (ECDC). Det er laget for å vise hvordan de nye rådene for reiser i Europa kan virke. Fylkene Oslo, Viken, Vestland og Møre og Romsdal er oransje. Resten er av Norge er grønt på kartet fra EU.

Du kan se grensene EU foreslår nederst i saken.

ECDC laget en første utgave av kartet torsdag. Det ble laget en ny utgave fredag. Det ser slik ut.

(Saken fortsetter under kartet)

Bildet er et forenklet kart av Europa. Det viser hvordan reiseråd ville vært med reglene EU foreslår framover. Klar Tale har oversatt informasjonen om kartet fra ECDC.

Kartet er laget av ECDC. Klar Tale har oversatt og forenklet informasjonen på kartet. Du kan se en større utgave av bildet her.

Den europeiske union (EU) har laget et forslag om nye grenser for når det skal være krav om karantene. EU-rådet sier at folk som kommer fra grønne områder bør slippe karantene.

Rådene skal gjelde i alle landene i EU. EU vil også at det skal gjelde i Norge, Island og Liechtenstein. Håpet er at Sveits også vil bli med senere. Land kan velge å gjøre ting på en annen måte enn rådet fra EU, men EU mener det bør være likt i hele Europa.

Folk i Norge kan reise til flere steder i Europa, hvis myndighetene i Norge godtar forslaget fra EU. Det meste av Finland er grønt. Det er også deler av Hellas og én region i Italia. Deler av Tyskland er også grønt.

Målet er at det nye kartet skal gjøre det lettere for folk å forstå reglene før de skal ut på reise. EU-rådet ønsker at også Norge skal følge rådene. De foreslår at det må være mer smitte før det blir et krav om karantene. Det gjør at reglene vil bli mindre strenge enn i dag. Bent Høie er helseminister i Norge. Han sier det er et godt forslag.

– Norge er positive til at det har kommet et slik forslag. Dette vil kunne gjøre det lettere for land å legge planer og unngå hindringer som er unødvendige, sier Høie.

– Men det er opp til myndighetene i hvert land å vurdere hvor stor risikoen er. De må bestemme hva som må bli gjort i hvert enkelt land, sier han.

Dette er grensene for når land og områder er grønne, oransje eller røde.

* Grønt: Det må være færre enn 25 bekreftede tilfeller av smitte per 100.000 innbyggere. Det må også være mindre enn 4 prosent positive prøver de siste to ukene

* Oransje: Et område blir oransje hvis det er færre enn 50 bekreftede tilfeller av smitte per 100.000 innbyggere, og mer enn 4 prosent positive prøver. Det kan også bli oransje hvis det er mellom 25 og 150 tilfeller av smitte hvis mindre enn 4 prosent av prøvene er positive.

* Rødt: Områder med flere enn 50 bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene hvis mer enn 4 prosent av prøvene er positive. Et område blir også rødt hvis det er flere enn 150 bekreftede smittetilfeller. Da kan også mindre enn 4 prosent av prøvene være positive uten at det endrer statusen.

Siste utgave

På forsiden nå