Norge

Slik opplevde foreldre og barn et stengt Norge

Skolene stengte i mars, og vanlige rutiner forsvant. En ny studie lar foreldre og barn fortelle hvordan det var.

Foreldre og barn svarte på spørsmål. De ble en del av FamilieForSK-studien. Den sier noe om hvordan folk opplevde et stengt Norge. Både skoler og barnehager stengte etter 12. mars. Årsaken var korona-viruset som spredde seg.

Hvordan påvirket det oss?

96 prosent av barna svarer at de savnet vennene sine.

– Det var kanskje ikke så overraskende. Men det var også veldig mange som sa at de savnet skolen, sier forsker Tonje Holt. Hun jobber ved Folkehelseinstituttet. Hun leder prosjektet sammen med Maren Sand Helland og Linda Larsen.

Undersøkelsen deres skiller seg fra flere andre undersøkelser. Der har foreldre sagt hvordan barna har hatt det. Nå er det barna selv som får si noe.

I starten kan det ha vært stas å slippe skole, ifølge Larsen. Etterpå begynte barna å savne skolen. En skole betyr mer enn bare læring.

Å ha skole og jobb sikrer rutine: å stå opp og spise til faste tider. For mange sikrer det også fysisk aktivitet, sosialisering og oppdatering.

– Vi ser for eksempel at de fleste falt ut av rutinen med å stå opp til faste tider. Selv med opplegg for hjemmeskole, sier Larsen. Svarene til barna viste dette.

36 prosent følte seg mer ensomme enn før. 45 prosent svarte at de hadde det som ellers. 19 prosent var mindre ensomme enn før.

Familie ble viktigere for en tredel av de spurte.

FamilieForSK undersøker til vanlig hvordan barn og foreldre har det. Det gjelder når familier går gjennom vanskelige perioder. En stor andel av familiene er hentet via familievern-tjenesten. Det gjelder både familier som fremdeles bor sammen, og familier som er skilt.

– Vi er i en unik posisjon der vi kunne høre barnas stemme. Vi mener det er spesielt viktig å finne ut hvordan det har gått med familier der foreldrene bor hver for seg. For deres situasjon har det ikke vært så mye oppmerksomhet rundt i korona-tiden, sier Helland.

De fleste familiene har håndtert situasjonen på en god måte. Det viser de foreløpige funnene.

65 prosent av foreldrene sier at familien gjør flere hyggelige ting sammen nå enn før. 33 prosent sier de har mer overskudd enn før til å følge opp barna. 21 prosent svarer at overskuddet er blitt mindre enn før.

Forskerne er litt overrasket. Det har ikke vært så ille, tross alt. Kanskje var det positivt å måtte legge bort stressende planer?

– Det skal vi se nærmere på når vi begynner å analysere svarene, sier Larsen.

Korona har ikke ført til mer konflikt mellom foreldre, ifølge svarene.

– Samtidig er det noen som har hatt det veldig tøft. Det skal vi ikke legge skjul på, sier Holt.

Rundt én av fire barn syntes de voksne var veldig stresset. Og at de selv bekymret seg for familiens framtid. For eksempel nevnte flere at de fryktet at foreldrene måtte slutte i jobben.

– Nå blir det viktig for oss å finne ut hvorfor noen fikk det vanskeligere. Mens andre synes hverdagen med stengte skoler stort sett var ok, sier Holt.

Resultatene skal gjøre at Norge tar bedre vare på de mest sårbare familiene neste gang.

Siste utgave

På forsiden nå