Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik skal Bergen stanse smitten

To muterte korona-virus sprer seg i Bergen og kommuner rundt. Nå gjør de alt for å stoppe smitten. Søndag kveld stengte Bergen ned.

Flere er smittet med korona-virus i Bergen den siste tida. Smitten er knyttet til to byggeplasser. Korona-viruset er to foskjellige muterte varianter. Både det britiske og det muterte viruset fra Sør-Afrika.

Byrådet i Bergen frykter at smitten kan smitte svært mange flere. Derfor setter de i gang med harde tiltak. 13 kommuner stenger ned.

– Begge utbruddene regnes som uoversiktlige. Det er uavhengig av hverandre, sa Roger Valhammer på en pressekonferanse søndag. Han leder byrådet Bergen.

Det er hittil funnet 16 tilfeller av det britiske viruset. Sju er smittet med den sørafrikanske varianten.

Mange er bekymret for spredningen av det sørafrikanske viruset. Det gjelder både lokalt og nasjonalt. Men kommunen håper at harde tiltak i kort tid skal stanse smitten.

– Vi må gjøre alt for å slå det ned, sa Valhammer.

Fra klokken 18 søndag gjaldt de nye tiltakene. Det er nesten full stengning i Bergen, Kvam og Ulvik.

Dette er tiltakene:

Det blir rødt nivå i barnehager og barne- og ungdomsskole.

Alle arrangement utenfor hjemmet forbys. Kun begravelser og bisettelser er lov.

Det blir forbudt å skjenke alkohol for restauranter og spisesteder.

Kjøpesentre og de fleste butikker stenges. Matbutikker, apotek, butikker for dyrefôr og enkelte andre får holde åpent.

I tillegg er det strenge tiltak mot smitte i ti kommuner som ligger rundt de andre. Tiltakene er noe mindre strenge. Det gjelder spesielt for barn og unge.

I lang tid har det vært lite smitte i Bergen. Derfor vil kanskje folk reagere på tiltakene. Helsebyråd Beate Husa sier de er nødvendige. Årsaken er de to ulike variantene av korona-viruset.

– De ser ut til å være en god del mer smittsomme. Vi vet for lite om hva som skjer når folk blir syke med disse, sier hun.

Bent Høie er helseminister. Han sier at det er viktig at kommunene får oversikt over situasjonen. Målet er fortsatt å slå ned og forsinke de mer smittsomme variantene fra å spre seg.

– Det har kommunene som var en del av utbruddet i Nordre Follo klart. Det tror jeg også Bergen og kommunene rundt vil klare, sier han.

Smitten skjedde med folk knyttet til to byggeplasser i Bergen. De er nå stengt ned.

Helse-myndighetene er mest bekymret for den ene byggeplassen. Der kan det være mer enn 100 personer som er nærkontakter.

Plassen er et knutepunkt i tilknytning til bybanen i Bergen. Det ligger også en rekke butikker i nærheten. Der finnes også offentlige kontor og boliger for studenter.

Så langt er fem arbeidere bekreftet smittet. De jobbet på byggeplassen på Fantoft stasjon. Tre arbeidere på en byggeplass på Kronstad, er også smittet med korona-virus.