Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik skal de lokke velgerne

Arbeiderpartiet vil vaksinere barn med tvang, ta inn flere flyktninger og bruke mer penger til buss og trikk. Slik skal de lokke flere velgere.

Medlemmene i Arbeiderpartiet (Ap) samlet seg om nye saker i helgen. Da var det landsmøte i partiet. De ble enig om mange saker som vekker oppsikt.

Staten bør betale opptil 70 prosent av regningen for buss, bane og trikk i de fire største norske byene, mener Ap. Partiet lover også sammenhengende dobbeltspor for tog. Det skal gå fra Oslo til Tønsberg, Hamar og Fredrikstad, og være på plass innen 2024, skriver nyhetsbyrået NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre håper løftene skal gi seier i storbyene i årets kommunevalg,

Partiets vil også sørge for videre utbygging av bybanen i Bergen og en ny T-banetunnel i Oslo. Dessuten skal det bli bedre busstilbudet i Trondheim og Stavanger. Men da må kommunene love å bygge boliger langs med linjene.

Arbeiderpartiet vedtok flere saker som vekker debatt: Ja til forsøk med behandling med heroin av rusavhengige. De vil også ha en prøveordning der alle barn i Oslo må vaksineres. Nå er det frivillig.

Begge sakene blir nå sendt til Stortinget. Ap håper å få flertall for forslagene. Også Sosialistisk Venstreparti (SV) og Venstre har sagt at de ønsker for heroinassistert behandling.

– Dette er et historisk vedtak. Jeg er glad og lettet. Jeg håper dette kan bety endring i ruspolitikken. Her trenger vi debatt hele tida, sier Thorvald Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB.

Tone Tellevik Dahl er Aps ordførerkandidat i Oslo. Hun tror de raskt kan komme i gang med obligatorisk vaksinering i hovedstaden.

– Hva vil skje med foreldre som fortsatt ikke ønsker å vaksinere barna sine?

– Vi må snakke med helsemyndighetene om hvordan vi skal jobbe med et sånt prosjekt, sier Dahl.

Forslaget ble vedtatt med 157 mot 123 stemmer.

Arbeiderpartiet vedtok også en åpning for at homofile kan gi blod. Partiet ønsker at barn skal ha lengre skoledager og at de skal få gratis skolemat. Dessuten bør elevene ha en times fysisk aktivitet om dagen.

Ap ønsker også 10.000 kvoteflyktninger fra Syria de to neste årene. I tillegg vedtok partiet at Palestina er en egen stat. Det er uavhengig av en fredsløsning med Israel.

Ap vil at Vinmonopolet skal overta salget av alkohol i taxfree-butikkene fra 2022. Ap sier nei til tvang ved sammenslåing av kommuner.

Ap sier det er uaktuelt med en ny grense fra iskanten i Barentshavet på nytt nå. De vil ha en ny vurdering i 2020.

Eldre som trenger pleie skal bestemme hva hjemmetjenesten skal brukes til. Det skal også lages en bedre plan for behandling av eldre med demens.

Partiet sa også nei til at staten skal selge mer av Statskog.