Norge

Slik spredte korona-smitten seg på Hurtigruten

41 er smittet med korona på et skip fra Hurtigruten. Nå er nesten alle passasjerer sporet opp.

To seilaser med skipet Roald Amundsen endte med mange syke. Viruset korona spredte seg på skipet. Til nå er 41 personer registrert smittet.

– Jeg anser situasjonen som alvorlig. Det er veldig mange personer i veldig mange kommuner som er involvert, sier Margrethe Kristiansen i Tromsø kommune til kanalen NRK.

Skipet eies og drives av selskapet Hurtigruten.

I alt 386 personer skal ha vært med på skipet under seilasene. Det gjelder både passasjerer og folk som jobber på skipet. Utbruddet skjedde på skipets to siste seilaser til Svalbard 17. og 24. juli. To passasjerer ble smittet på den første seilasen. Tre til ble smittet på den andre.

36 personer blant mannskapet er også smittet av korona. Men mange av passasjerene har fortsatt ikke fått svar på sine korona-tester.

Tromsø kommune har jobbet med å få oversikt over hvem som var på skipet under seilasene. Det var i perioden 17. til 24. juli og 25. til 31. juli.

– Vi har begynt å få oversikt over så å si alle sammen, Men den det er noen som ennå gjenstår, sier Kristiansen.

Passasjerer og mannskap fikk dra fra skipet selv om det var oppdaget smitte. Dermed kan de ha smittet andre. I alt 69 kommuner i Norge er berørt. Flere som var med skipet, er fra utlandet. Dermed har det tatt ekstra tid å få tak i folk. Og få dem til å teste seg.

– Det er uheldig at passasjerene har reist av gårde. Det gjelder både reisen videre hjem. Men også hva som har skjedd i etter at de har kommet hjem, og så satt i karantene, sier Siri Helene Hauge til avisa Nordlys. Hun er overlege ved Folkehelse-instituttet (FHI).

FHI tror det kan ta uker før de ser følgene av smitten på skipene.

Passasjerene er i 68 kommuner rundt om i hele landet. Både Hurtigruten, FHI og Helsedirektoratet oppfordrer nå alle til å teste seg.

– Vi har erfaring fra andre utbrudd på cruiseskip. De kan bli store. Det er viktig at vi får kartlagt omfanget. Vi må stoppe videre smittespredning. Derfor er det så viktig at de som har vært om bord, går i karantene. De må lar seg teste, sier Line Vold i FHI.

FHI hadde et møte med skipslegen på Roald Amundsen onsdag. Det skjedde etter at en passasjer på den første seilasen fikk korona. Ifølge Vold ble de da enige om at passasjerene på den første seilasen skulle varsles om et mulig utbrudd. Men først fredag startet Hurtigruten arbeidet med å varsle passasjerene.

– Vi skulle nok ønsket at de hadde varslet tidligere, sier Vold.

Hurtigrutens direktør Daniel Skjeldam sa søndag at informasjonen ikke kom raskt nok ut.

– Vi var ikke forberedt på situasjonen. Vi ventet ikke at det skulle være smitte om bord i skipet. Det er ingen unnskyldning. Det skulle ha gått raskere, sier Skjeldam.

Dermed tok det lang tid før sporing av de smittede kunne starte. Mange passasjerer fikk først beskjed da de leste om saken i mediene.

Politiet vil undersøke korona-utbruddet på skipet. De vil se om selskapet har brutt noen lover om smittespredning.

Hurtigruten tror en person i mannskapet kan ha vært smittet. Så har personen smittet videre. Selskapet sier de har jobbet etter internasjonale regler. Da har ansatte fra utlandet fått komme rett på skipet uten karantene. Men de har ikke fått lov til å gå i land etterpå. Samtidig har de jobbet som normalt med passasjerer og andre ansatte.

Hurtigruten sier de nå har skjerpet reglene. Ansatte må i karantene før de får jobbe.

Skipet Roald Amundsen skulle etter planen seile videre til Svalbard fredag. Den seilasen er avlyst. Skipet ble søndag flyttet fra kaia i sentrum av Tromsø til Breivika lenger nord.

Alle turer med ekspedisjons-skipene Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Spitsbergen er avlyst enn så lenge. Skipene som går i vanlig rute langs kysten skal fortsette med det.

Siste utgave

På forsiden nå