Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik stjeler de identiteten din

100.000 personer i Norge ble utsatt for ID-svindel ifjor og året før. Slik stjeler svindlere opplysninger om deg.

Svindlere stjeler identiteten til folk. Slikt ID-tyveri opplevde 100.000 personer i 2019 og 2020. Det viser en undersøkelse.

Det finnes mange måter å bli svindlet på. De fleste tyverier skjer i forbindelse med handel på nett. Svindlere har for eksempel kjøpt en vare på nettet i deres navn. Det opplever nesten halvparten av dem som blir svindlet. To av ti er utsatt for svindel med kjøp av ulike abonnement.

Flest mellom 45 år og 59 år og de under 30 år, er mest utsatt.

Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse for Skatteetaten og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). 3,6 prosent av de spurte sier at noen har misbrukt identiteten deres. Det har skjedd de to siste årene.

– Fortsatt opplever altfor mange å få ID-en sin misbrukt. Det må vi gjøre noe med, sier Marianne Henriksen. Hun er fagdirektør for ID-forvaltningen i Skatteetaten.

Vi har handlet mer på nett under korona-tiden. Men det har ikke blitt mer svindel enn normalt.

– Misbruket av ID har ikke økt veldig. Selv om året vi har lagt bak oss har vært preget av korona og langt mer netthandling enn før, sier Henriksen.

Folk er flinke til å bruke BankID. Andre bruker to trinn for å logge seg på ulike nettløsninger. Det er årsaken til at ikke flere svindles, tror seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm. Han jobber i NorSIS. Folk har også blitt flinkere til å ikke dele personopplysninger, mener han.

 

Emneord

norge