Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik treffer uværet Mons

Uværet Mons treffer Nordland og Trøndelag. Du bør ikke kjøre bil. Det sier Vegvesenet.

Uværet Mons er i Trøndelag og Nordland tirsdag og onsdag. Det skal regne ekstremt mye i Namdalen, på Helgeland, på Saltfjellet og i Sør-Salten.

Både tirsdag og onsdag kommer det mye regn, melder Meteorologisk institutt.

– Første halvdel av onsdag ser ut til å bli den aller verste tiden. Det kommer til å bli vanskelige å kjøre, sier Unni Thomsen til nettstedet Yr.no. Thomsen er meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Du bør tenke deg om før du kjører bil. Helst skal du ikke kjøre hvis du ikke må, sier Statens Vegvesen.

– Det kan bli glatt. Sand og grus vaskes fort bort. Så folk må ta det rolig, sier Lars Petter Kaski i Statens Vegvesen til kanalen NRK.

Snøskred kommer også. Det melder Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE).

– Det kommer til å gå skred i Nordland og Troms. Også i Trøndelag kan vi vente skred. Der skal det regne ekstremt mye, sier Emma Barfod i NVE.

De ber folk om å følge med på nettsiden varsom.no. Der kommer beskjeder om fare for snøskred, jordskred og flom.

Tirsdag formiddag var det store problemer med telefonnettet. Kunder på Helgeland fikk ikke ringt. Flere telefonstasjoner virket ikke på grunn av været, melder NRK. Spesielt ille var det i kommunene Rana og Grane på Helgeland. Halvparten av stasjonene virket ikke. Mange stasjoner var også ute av drift i Vefsn, Hattfjelldal, Træna og Hemnes.

Ekstremt vær i Norge får navn av Meteorologisk Institutt. De får navn etter menn eller kvinner annenhver gang. Navnene følger alfabetet. Det forrige uværet het Lena og var i Hordaland og Sogn og Fjordane i august.

LES MER HER: Ekstremværet Mons kommer tirsdag