Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik var 2009

Svineinfluensa, demonstrasjoner og pris-utdelinger. 2009 er snart over. Dette er noen av det viktigste som skjedde i år.

Januar
1. januar kom en ny lov. Den gjorde det forbudt å kjøpe sex. Prostituerte forsvant fra gatene.

8. og 10. januar: Stor demonstrasjon i Oslo. Demonstrantene protesterer mot Israles krig på Gaza. Det blir slåssing og bråk i hovedstaden. 100 personer blir tatt av politiet.

12. januar: Eivind Reiten slutter i jobben som toppsjef på Hydro. Han får med seg 17 millioner kroner. Det kalles en sluttpakke. Mange kritiserer sluttpakken. De mener at Reiten fikk for mye penger.

19. januar: En 28 år gammel mann blir skutt og drept. Det skjer på Haugerud i Oslo. Mannen var en av lederne i gjengen Young Guns.

23. januar: En kvinne blir skutt og drept. Det skjer utenfor en barneskole i Tromsø. Kvinnen var tidligere samboer med mannen som skjøt. Han var politimann. Mannen tar livet sitt.

29. januar: Politifolk i hele landet protesterer mot nye regler for arbeidstiden deres.

30. januar: Et nyfødt barn blir funnet dødt i en handlepose. Babyen blir funnet i Stavanger i Rogaland. Moren blir aldri funnet.

Februar
– Økokrim vil etterforske fire tidligere stortings-representanter. De fire skal ha fått for mye penger i pensjon. Blant dem er Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland. Begge to var tidligere statsministre.

– Det diskuteres bruk av hijab i politiet. Justisdepartementet sier først ja til at politikvinner kan bruke hijhab. Til slutt sier de nei.

19. februar: Arfan Bhatti blir dømt for drapsforsøk. Han dømmes til åtte år i forvaring. Bhatti er den første i Norge som ble tiltalt etter de nye terror-bestemmelsene i straffeloven.

21. februar: Siv Jensen advarer mot «snik-islamisering» i Norge. Jensen er leder for Fremskrittspartiet (Frp). Det blir mye debatt. Siv Jensens utspill gjør at flere stemmer på partiet.

Mars
8. mars: Et maleri blir stjålet fra Larvik kirke. Maleriet er laget av kunstneren Lucas Cranach. Bildet er verdt rundt 20 millioner kroner. Det blir funnet etter noen dager. Fire menn blir dømt til fengsel for tyveriet.

13. mars: Et stort leirras i Namsos tar med seg flere hus og hytter. Flere personer må evakueres med helikopter. Ingen omkommer eller blir alvorlig skadd.

22. mars: Tre personer blir funnet drept i et hus i Tromsø. En 38-åring leide rom i huset. Han blir siktet for drapet.

April
Selskapet Aker Solutions kjøper noen mindre selskaper av Kjell Inge Røkke. Flere mener at prisen er for høy. Staten eier deler av Aker Solutions. Mange mener at staten kan ha tapt penger. Sylvia Brustad er Næringsminister. Hun sier at hun er «forbanna». På en pressekonferanse hermer Røkke etter Brustad. Handelen blir ikke forandret.

Tamiler demonstrerer flere ganger mot krigen på Sri Lanka. Under en demonstrasjon kommer de seg inn i Sri Lankas ambassade. Der knuser de møbler.

26. april: Et samboerpar i Oslo siktes for bedrageri på over 100 millioner kroner. De to drev en aksjeklubb for venner og kjente.

Mai
5. mai: Nina Karin Monsen får Fritt Ord-prisen. Mange protesterer. Monsen er i mot den nye ekteskapsloven. Årsaken er at loven gjør at homofile kan gifte seg.

9. mai: HN1N-viruset kommer til Norge. Det kalles også svineinfluensa. To norske studenter er smittet. De to har vært i Mexico. Studentene blir ikke alvorlig syke. Men i løpet av året dør flere mennesker av viruset.

12. mai: Det blir kjent at to nordmenn er arrestert i Kongo. Tjostolv Moland og Joshua French anklages for å ha drept sjåføren sin.

16. mai: Alexander Rybak vinner musikk-konkurransen Eurpean Song Contest. Han vinner med sangen «Fairytale».

Juni
17. juni: Norges bank kutter styrings-renten. Den blir rekordlav på 1,25 prosent. I september 2008 var denne renten på 5,75 prosent. Bankene følger etter. De som har lån får bedre råd. Det gjør at folk flest ikke merker krisen i økonomien.

28. juni: Fire ungdommer krasjer med en annen bil. Det skjer i Eiksundtunnelen på Sunnmøre. En 52 år gammel mann sitter i den andre bilen. Alle omkommer. Ungdommenes bil kan ha hatt en fart på 150 til 200 kilometer i timen.

Juli
Flere mennesker i Norge er smittet av svineinfluensa.

31. juli: Lasteskipet «Full City» går på grunn utenfor Langesund. Store mengder tungolje lekker ut. Den forurenser strender og fugler.

August
4. august: Hamsun-senteret åpnes på Hamarøy i Nordland. Det skal feire at det er 150 år siden forfatteren Knut Hamsun ble født.

24. Tiltalen mot mannen som kalles «Lommemannen» legges fram. I tiltalen står det om overgrep mot 66 gutter.

September
14. september er det stortingsvalg. Den rødgrønne regjeringen beholder flertallet. Partiet Venstre er den store taperen i valget. De mister åtte av ti representanter. Lars Sponheim slutter som leder for partiet.

8. september: Tjostolv Moland og Joshua French dømmes til døden i Kongo. Norge blir dømt til å betale 350 milliarder kroner i erstatning. Myndigheter i Kongo lover at nordmennene ikke skal henrettes.

Oktober
De som er i risikogruppene blir vaksinert for svineinfluensa. Mange står i kø ved vaksine-stasjonene for å få vaksine.

9. oktober: Torbjørn Jagland er ny leder for Nobel-komiteen. Han forteller at Barack Obama får Nobels fredspris 2009. Mange kritiserer Nobel-komiteen. Obama har bare sagt hva han vil gjøre for fred. Han har ikke gjort noe med det enda, mener mange.

20. oktober: Statsminister Jens Stoltenberg gjør forandringer i regjeringen. Flere statsråder bytter departementer.

23. oktober: Helsemyndighetene sier at alle bør vaksinere seg mot svineinfluensa.

27. oktober: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen kritiserer Bjarne Håkon Hanssen. Hanssen var politiker i Arbeiderpartiet. Han var helseminister. Nå vil han begynne å jobbe for et PR-byrå. Mange kritiserer Hanssen. Det blir bestemt at han må vente i seks måneder før han begynner i jobben.

28. oktober: Lisbeth Berg-Hansen er ny fiskeriminister. Hun eier også deler at et oppdretts-anlegg for fisk. Hun får mye kritikk de første ukene i jobben.

November
TV 2 skal spare 150 millioner kroner. 130 ansatte må slutte. Flere kjente mennesker slutter i kanalen.

1. november: Den norske fregatten Fridtjof Nansen er utenfor SomaliA. De norske soldatene skal beskytte andre skip fra pirater. Fridtjof Nansen blir beskutt. De norske soldatene skyter tilbake. To personer i en annen båt blir drept.

En 15 år gammel jente blir drept i Skaun. En 18 år gammel gutt innrømmer drapet.

2. november: Rettssaken mot «Lommemannen» starter i Follo tingrett. Saken skal vare fram til mars 2010.

14. november: Boligprisene er 15 prosent høyere enn i november 2008. Det viser tall fra Eiendomsmegler-forbundet.

26. november: 67.400 personer er arbeidsledige. Det er 22.200 flere enn i november 2008.

27. november: En beruset 20-åring knuser pepperkakebyen i Bergen i Hordaland. Byen med pepperkakehus var klar til åpning.

Desember
Folk flest i Norge har mer penger å bruke enn noensinne. Julehandelen øker i forhold til i fjor.

3. desember: Tjostolv Moland og Joshua French har anket saken sin i Kongo. De blir igjen dømt til døden. Moland og French ber presidenten i landet om å bli benådet.

10. desember: USAs president Barack Obama kommer til Norge. Han reiser sammen med kona Michelle. Obama mottar Nobels-fredspris i Oslo Rådhus. Han holder en takketale. Obama sier blant annet at krig av og til kan være nødvening for å skape fred.

 

Emneord

norge