Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik var 2010

Vinterkulden herjet landet, mange streiket og Treholt-saken ble tatt opp igjen. Her er de viktigste hendelsene i Norge i 2010.

Januar:
18. januar: To av de tiltalte i «Dødens gård»-saken dømmes til 21 års fengsel. En annen person dømmes til 19 år i fengsel,mens en fjerde person blir frikjent. De tre er dømt for overlagt drap på to menn på en gård i Søndre Land. I april sier Høyesterett nei til å behandle ankene.  

26. januar: Den 148 år gamle Hønefoss kirke brenner ned. Det er ikke mistanke om at noen har tent på kirken.

27. januar: Fire personer dør da et helikopter styrter i sjøen ved Horten i Vestfold.

31. januar: Nestleder Inger-Lise Hansen i Kristelig Folkeparti intervjues av avisa Aftenposten. Hun sier at hun ønsker å endre partiets politikk. Det skaper kraftige reaksjoner.

Februar:
3. februar: 24 år gamle Faiza Ashraf ringer fra bagasjerommet på en bil. Hun forteller at hun er kidnappet fra en bussholdeplass i Bærum i Akershus. Tre uker senere blir hun funnet drept i skogen. Da har en mann innrømmet at han drepte Ashraf. Han skal ha gjort jobben for en annen mann. De to blir siktet for overlagt drap.

6. februar: Muslimske drosjesjåfører i Oslo streiker. Det skjer etter at avisa Dagbladet har trykket en tegning av profeten Muhammed. Sjåførene streiker i to timer natt til søndag.

12. februar: 3.000 personer demonstrerer på Universitets-plassen i Oslo mot Muhammed-tegningene.

22. februar: Det er rekordpriser på strøm i Trøndelag. En periode er kilowattprisen oppe i over 12 kroner. Det gjelder dem som har spotpris-avtale.  

Mars:
8. mars: Nordlands-banen stenges av ras. Banen åpner igjen fem dager seinere.

17. mars: Borgarting lagmannsrett avgjør at SAS er skyldig i industri-spionasje. Fly-selskapet dømmes til å betale Norwegian 175 millioner kroner i erstatning.  

24. mars: Tre personer dør og tre blir skadd. Det skjer da 16 godsvogner raser inn på Sjursøya i Oslo. Godsvognene har løsnet på Alnabru skiftestasjon. Den ligger åtte kilometer unna. De tunge vognene får en voldsom fart. Så knuser de bygninger og kjører ut i sjøen på Sjursøya. Ulykken granskes. Granskingen viser at det er gjort grove brudd på sikkerheten på Alnabru. NSB og CargoNet må betale flere millioner kroner i bot.

26. mars: Styreleder og daglig leder ved selskapet Vest Tank dømmes til halvannet års fengsel. Selskapet ligger i i Gulen i Sogn og Fjordane. De to lederne er funnet skyldig i å ha mottatt farlig avfall. Bedriften hadde ikke tillatelse til å rense avfallet. To tanker med farlig avfall eksploderte ved anlegget i juni 2007.

April:
7. april: Adresseavisen skriver om Georg Müller. Han var tidligere katolske biskop i Trondheim. Avisa skriver at Müller sluttet i jobben fordi det ble avslørt at han hadde misbrukt en ung gutt. Det skal ha skjedd flere år tidligere. Biskopen tilsto overgrepet sommeren 2009. Da hadde offeret fortalt om overgrepet.

13. april: 19.000 bygnings-arbeidere går ut i streik. Etter fem dager blir de enige.

15. april: En aske-sky lager problemer for fly-trafikken i Europa. Skyen kommer etter et utbrudd fra en vulkan på Island. I Norge starter fly-trafikken igjen dagen etter. Men flere steder skaper asken problemer i over en uke.

17. april: Trine Skei Grande velges til ny leder i partiet Venstre.

21. april: Politimannen Olav Kildal blir drept i Mo i Rana. Mannen som dreper ham, har psykiske problemer. Politiet skulle hente ham fordi han skulle legges inn på sykehus ved tvang. Rettssaken mot 62-åringen skjer i november. Han dømmes til tvungent psykisk helsevern.

27. april: Norge og Russland blir enige om en grense-avtale i Barentshavet. Det forteller statsminister Jens Stoltenberg og den russiske presidenten Dmitrij Medvedev på en pressekonferanse.

Mai:
14. mai: Magnus Stangeland (Sp) og Anders Talleraas (H) tiltales for grovt uaktsomt bedrageri. De to er tidligere representanter på Stortinget for Senterpartiet og Høyre. Begge er tiltalt for å ha fått mer i pensjon enn de skulle.  

28. mai: 17.000 ansatte i kommunene streiker. De mener at de får for lite i lønn. Lønns-oppgjøret ender også med konflikter i transport- og renholdsbransjen.

Juni:
2. juni: Kommune-streiken blir større. 45.000 ansatte i kommunen streiker. I flere kommuner er skoler, barnehager og SFO stengt. Streiken varer til 9. juni.

12. juni: Rundt 1.000 vektere går til streik. Streiken fører til problemer på flere flyplasser. Den gjør også at flere minibanker er tomme for penger. Streiken varer til 19. juni.

14. juni: «Lommemannen» dømmes til ni års forvaring. Han dømmes for 66 overgrep mot unge gutter. 58-åringen dømmes også for voldtekt av en sju år gammel gutt. Mannen kalles «Lommemannen» på grunn av måten overgrepene ble gjort på. Han skal blant annet ha klippet vekk fôret i bukselommene sine. Så skal han ha bedt gutter om å finne bil-nøklene hans i lomma. På den måten har han fått barna til å beføle ham. «Lommemannen» blir også dømt til å betale 2,5 millioner kroner til 66 gutter. Deler av dommen ankes til lagmannsretten.

16. juni: Den siste av NOKAS-ranerne får sin dom. Jusuf Hani dømmes til ni års fengsel.

22. juni: Bybanen i Bergen åpner. Den 10 kilometer lange strekningen har kostet 2,2 milliarder kroner.

Juli:
2. juli: Regjeringen bestemmer at det skal bygges en kraft-linje gjennom Hardanger. Linjen skal gå fra Sima i Eidfjord til Samnanger. Mange som bor i området protesterer. Det gjør også folk som kjemper for å verne om naturen.

6. juli: Det blir bråk på vente-mottakene i Nannestad i Akershus og Lier i Buskerud. Beboere knuser vinduer og ting inne i bygningen. Vente-mottak er for asylsøkere som har fått avslag på søknadene om asyl. De bor på mottakene mens de venter på å bli sendt ut av landet.

7. juli: Vente-mottaket i Lier brenner ned. Politiet pågriper 23 personer. I november blir en 37 år gammel irakisk mann dømt til tre års fengsel. Han skal ha hatt ansvaret for brannen.

8. juli: Tre menn pågripes av politiet. De er mistenkt for å planlegge terror i Norge. To av dem er flyktninger fra Irak og Usbekistan. Den tredje er uigur fra Kina. To blir pågrepet i Norge og den tredje i Tyskland.

22. juli: Høyre er Norges største parti. De får 27,1 prosent av stemmene på en menings-måling.

August:
10. august: Regjeringen gir etter for press i saken om kraft-linjen gjennom Hardanger. De lager fire grupper. Gruppene skal undersøke om kablene kan legges i sjøen i stedet for i lufta.

18. august: Fire danske menn dør i en båt-ulykke. Det skjer da båten deres velter utenfor Mandal i Vest-Agder. To personer klarer å svømme til land.

20. august: Likestillings- og diskrimineringsnemnda mener det er ulovlig å nekte politikvinner å bruke hijab. Justisminister Knut Storberget sier at det ikke er aktuelt å tillate hijab i politiet.

September:
2. september: Flere statsråder har fått dyre gaver under besøk i utlandet. Statsrådene har fulgt reglene og har betalt skatt for gavene. Det blir likevel debatt. Debatten gjør at det blir strengere regler for hva politikerne har lov til å motta i gaver.

9. september: Boka «Forfalskningen» gis ut. Den starter en ny debatt om dommen mot Arne Treholt. Treholt var tidligere politiker. I 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for lands-svik og spionasje. Treholt skal ha spionert for Sovjetunionen og Irak. Treholt sa at han var uskyldig, men innrømmet hemmelige møter med Sovjetunionen. I boka står det at politiet forfalsket beviser mot Treholt. Bevisene ble brukt i retts-saken.

9. september: Det blir kjent at Senterpartiet (Sp) fikk til sammen 700.000 kroner fra to kraftselskap. Det skjedde før valget i 2009. Pengene skulle brukes til et prosjekt om fornybar energi. I stedet ble pengene brukt i valgkampen til partiet. Sp får sterk kritikk. De betaler tilbake pengene.

18. september: En tidligere politimann som deltok i spaningen på Arne Treholt, sier at pengebeviset var falskt. Han forteller også at leiligheten til Treholt ble overvåket med kameraer.

22. september: En kvinne og hennes to uker gamle barn blir funnet døde i en leilighet på Mortensrud i Oslo. Mannen hennes blir seinere funnet død sammen med parets to døtre. Det skjer i en innsjø i Oppegård.

23. september: Raftoprisen gis til den mexicanske biskopen José Raul Vera Lopéz.

24. september: Gjenopptakelses-kommisjonen for straffesaker bestemmer at Treholt-saken skal behandles på nytt.

27. september: Ketil Lund sier at det er sant at Arne Treholts leilighet ble overvåket med kameraer. Lund var leder av Lund-kommisjonen. De gransket hemmelige tjenester.

Oktober:
1. oktober: 76 år gamle Fredrik Fasting Torgersen får ikke gjenoppta den 53 år gamle draps-saken mot ham. Det bestemmer Gjenopptakelses-kommisjonen. Fasting Torgersen ble dømt for drap i 1958. Han har hele tiden sagt at han er uskyldig. Han har også flere ganger prøvd å få saken behandlet på ny.

2. oktober: Dagfinn Høybråten sier at han slutter som leder for Kristelig Folkeparti til våren. Det skjer etter at Høybråten har fått kraftig kritikk. .

8. oktober: Nobels fredspris 2010 tildeles kinesiske Liu Xiaobo. Kinesiske myndigheter reagerer kraftig. De mener at Xiaobo er kriminell. Han er fengslet i Kina for sin kamp for demokrati og menneske-rettigheter i Kina. Kinesiske myndigheter avlyser flere møter med norske politikere. De sier også at det blir vanskelig å være venn med Norge etter utdelingen.

15. oktober: En av de tre mennene som er siktet for å planlegge terror løslates. Det skjer etter at han  anket saken sin til Høyesterett.

22. oktober: Øystein Olsen blir ny sentralbanksjef etter Svein Gjedrem. Olsen var tidligere direktør i Statistisk sentralbyrå,

27. oktober: Norges Bank holder rentemøte. De sier at renten trolig blir stående i ro fram til neste sommer.

November:
1. november: Landbruksminister Lars Peder Brekk varsler strengere kontroll med pelsdyr-næringen. Det blir klart etter flere bilder av skadde dyr i bur.  

3. november: Den amerikanske ambassaden i Oslo driver overvåking av nordmenn. Nordmenn som har jobbet som politi er med på overvåkningen, melder TV 2. Norske politikere krever svar fra USA.

9. november: Retts-saken mot Magnus Stangeland og Anders Talleraas starter i Oslo tingrett. De to var tidligere politikere på Stortinget for Senterpartiet og Høyre. Begge er tiltalt for å ha fått for mye i pensjon. De tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch vitner i saken. De støtter Stangeland og Talleraas.

10. november: Knut Arild Hareide sier han vil stille som kandidat til leder i Kristelig Folkeparti. Ingen andre vil konkurrere mot ham.

15. november: Regjeringen velger «Forum Artis» som Norges Nasjonalmuseum. Det skal stå på Vestbanen i Oslo. Bygget er tegnet av italienske og tyske arkitekter.

17. november: Justisminister Knut Storberget snakker til Stortinget om overvåkings-saken. USA skal ha overvåket nordmenn i Oslo. Storberget sier at Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) og politiet i Oslo var klar over overvåkingen. Politiet skal nå etterforske om det er skjedd noe ulovlig.

25. november: Einar Gelius slutter som sogneprest i Vålerenga menighet i Oslo. Det skjer etter flere krangler med biskop Ole Christian Kvarme.

Desember:
1. desember: Det kalde været som begynte i november fortsetter. Strøm blir dyrere over hele landet.

3. desember: Svenske aviser skriver at Sverige ble lurt i kampfly-saken. Både Sverige og USA ville selge kampfly til Norge. USA vant til slutt kampen. Avisene skriver at Norge hele tiden ville velge USAs fly. Det viser hemmelige dokumenter fra nettstedet WikiLeaks. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at beskyldingene er feil.

4. desember: Gruppa a-ha spiller sin siste konsert. Det skjer i Oslo.

10. desember: Liu Xiaobo er ikke til stede når Nobels fredspris 2010 deles ut i Oslo. Xiaobo er fortsatt fengslet i Kina.

Emneord

norge