Norge

Slik varsler du om seksuell trakassering

Og slik bør arbeidsgivere reagere. Hvis de følger loven.

Aldri før har vi snakket så mye om seksuell trakassering. Det merker de godt hos Likestillings- og diskriminerings-ombudet (LDO).

– Det har vært en stor økning av henvendelser siden #Metoo-kampanjen startet, forteller Helene Jesnes. Hun er juridisk seniorrådgiver.

Særlig arbeidsgivere tar kontakt. De vil ha opplæring i lovverket. De ønsker tips om hvordan de skal forebygge og håndtere saker.

Det trengs, mener Jesnes.

– Vi ser at arbeidsgivere ikke har rutiner for å varsle om og håndtere saker om seksuell trakassering. Eller de har ikke gode nok rutiner, sier hun.

Arbeidsplasser bør ha regler for hvordan ansatte kan oppføre seg, mener Jesnes.

– At det ikke er lov med seksuelle vitser, for eksempel. Eller kommentere kropp, eller bruke ordet «hore», sier hun.

Det skal også finnes rutiner for varsling. Det er bestemt ved lov. Når rutinene mangler, blir håndteringen ofte dårlig, forteller Jesnes.

– Det kan ta for lang tid før arbeidsgivere tar tak i saken. Det skjer ikke noe i ettertid, eller varsleren opplever å ikke bli tatt alvorlig, sier Jesnes.

Da har ikke varsleren så mange andre muligheter.

– Varslere er veldig avhengige av at arbeidsgiver følger opp. Det er behov for et offentlig lavterskel-tilbud, sier Jesnes.

Departementet utreder dette nå, forteller hun. LDO vil at varslere også kan melde saker til den nye Diskriminerings-nemnda. De vil at nemnda skal få mer makt. I dag kan ikke nemnda vurdere om seksuell trakassering har skjedd. Men nemnda kan se på om arbeidsgivere har gode nok varslingsrutiner. Den kan også si om saken er håndtert godt nok, forteller Jesnes.

Dette er LDOs tips til hvordan sakene bør håndteres

Dette bør du gjøre hvis du blir trakassert:

Ta vare på beviser hvis de finnes. Fortell andre om trakasseringen når den skjer. Snakk gjerne med legen din.

Disse varsler du til:

Din nærmeste leder. Dersom lederen er problemet: Si fra til lederens leder. Synes du det er er vanskelig å varsle til ledere? Du kan også varsle til en tillitsvalgt, verneombud, personal-avdelingen eller bedriftens helsetjeneste.

Dette skal lederen gjøre:

Lederen skal ta saken alvorlig. Lederen skal ha møter med begge parter. Begge parter kan ta med en person som de har tillit til.

Alle detaljer og fakta skal fram. Lederen må sette seg godt inn i saken og skrive et nøye referat. Hvis det er vitner, skal leder også snakke med dem.

Lederen kan få råd av andre. For eksempel fra sin leder eller personalavdelingen.

Dette kan skje til slutt:

Hvis trakasseringen er spesielt alvorlig, må leder kanskje anmelde saken til politiet. Kanskje er ikke saken så alvorlig. Da kan partene snakke ut og bli enige. Kanskje er saken så alvorlig at personen mister jobben. Eller kanskje får personen bare en advarsel eller må flyttes på. Kanskje bestemmer lederen at det ikke har skjedd seksuell trakassering.

Dette skal IKKE skje:

Den som varsler, skal ikke oppleve at saken blir gjengjeldt. Det er forbudt ved lov. For eksempel skal ikke varsler miste jobben eller bli plassert om til andre oppgaver.

Dette er lovene som gjelder:

Loven om likestilling og forbud mot diskriminering sier at seksuell trakassering ikke skal skje.

Samme lov sier også at arbeidsgiver har plikt til å hindre seksuell trakassering.

Arbeidsmiljøloven sier at arbeidsgiver har plikt til å håndtere varsler. Det gjelder varsler om det som ikke er bra på jobb.

Straffeloven forteller også om seksuell trakassering. Det kan for eksempel være «seksuell handling uten samtykke» og «seksuelt krenkende atferd».

Siste utgave

På forsiden nå