Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik vil Ap stanse flyktningene

Asylmottak i land der flyktninger kommer fra. Strengere avtaler med andre land. Slik blir Arbeiderpartiets nye politikk om innvandring.

Flere avtaler med nye land skal stanse strømmen av flyktninger til Norge. Det er bare ett av forslagene som Arbeiderpartiet (Ap) vurderer. Et utvalg har tenkt ut partiets flyktningpolitikk framover.

Aps migrasjonsutvalg vil ha avtaler med land utenfor Europa. Flere flyktninger og migranter skal hjelpes der de bor. Ap ønsker også at Norge skal ta imot en begrenset mengde flyktninger fra noen land, skriver nyhetsbyrået NTB. Nå tar Norge i mot få slike kvote-flyktninger.

– Færre asylsøkere ved grensen vil igjen åpne for flere kvoteflyktninger, sa Masud Gharahkhani onsdag. Han har ledet migrasjonsutvalget i Ap. Utvalget har også vurdert politikken rundt integrering av asylsøkere. Men den er ikke klar før 1. oktober.

Ap vil fortsatt at asylsøkere skal sendes tilbake til landet der de først søkte asyl. Norge bør jobbe for flere avtaler som den mellom Den europeiske union (EU) og Tyrkia. Det foreslår utvalget.

Arbeiderpartiet ønsker også å hjelpe asylsøkerne i landet de kommer fra. Ap foreslår å bruke 5 milliarder kroner i nærområdene. De mener at pengene allerede finnes.

I dag er det ingen samlet politikk for prosessen for asylsøkere. Ap vil telle antall asylsøkere, hvor mange får gjenforening med familien og kvoteflyktninger. Regjeringen og kommunen skal forhandle om hvor mange som får komme til Norge, mener Ap.

Ikke alle asylsøkere vil få behandlet sakene sine i Norge. Utvalget mener at søknader kan behandles i et tredje land. Men det forutsetter at det blir gode avtaler om dette. Reglene for asylsøkere i verden skal følges. Alle asylsøkere skal få en sikker og rettferdig behandling.

Utvalget sier at målet er å minske strømmen av migranter som kommer til Europa. Mange av disse legger ut på en livsfarlig reise. Ap tror også de vil få frigjort penger som kan gi mer hjelp og mer hjelp til kvoteflyktninger.

Ap-utvalget tror det vil komme færre asylsøkere til Norge med en slik ordning, skriver NTB.

Utvalget har jobbet med politikken i nesten ett år.