Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik vil de stoppe smitte fra utlandet

Fire partier på Stortinget er enige.

Folk tar med seg korona-smitte inn i Norge. Det vil flere partier gjøre noe med. Arbeiderpartiet (Ap), Fremskrittspartiet (Frp), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) er enige.

Flere skal kunne få teste seg. Og det skal skje med én gang på flyplassene. Partiene vil også ha slutt på en ordning. Den gjør at folk kan teste seg innen 24 timer. Det skjer i kommunene.

Partiene legger fram forslagene i Stortinget tirsdag.

Folk må sitte i karantene når de kommer til Norge. Noen arbeidsgivere trenger arbeidere fra utlandet. De klarer ikke alltid skaffe gode nok løsninger. Da må regjeringen sørge for hotell, krever partiene. Og arbeidsgiver betaler.

Her er forslagene:

Kommunene må få nok ressurser. Slik kan de teste folk i større grad.

Det må sikres at det er mulig å teste folk ved lufthavnene. Testing bør kunne skje på flyplassene når folk kommer til Norge.

Testingen må kunne kontrolleres. Det samme gjelder plikten til å sitte i karantene.

Arbeidere skal kunne være på hotell i karantene-tiden. Dette må arbeidsgivere betale for. Det gjelder når arbeidsgiveren ikke kan ordne noe som er bra nok selv.

Plikten til å teste skal følges bedre opp. Og at folk er i karantene eller isolasjon.

Det bør kunne reageres strengt mot arbeidsgivere. Det er hvis de bryter regler om karantene når de henter folk fra utlandet. 

Partiene vil fjerne en ordning. Den åpner for at folk kan teste seg i kommunen. Det kan skje innen 24 timer etter innreise.

Arbeidstilsynet må bli sterkere. Slik kan de passe bedre på der folk jobber.

Kontrollen ved grensene må bli bedre.