Norge

Slik vil myndighetene ta fra folk statsborgerskap

Barn skal ikke fratas norsk statsborgerskap når foreldre gjør feil. Men voksne kan fortsatt fratas retten til å være norsk. Regjeringen vil endre loven.

I dag får det følger for barn om foreldre eller besteforeldre med asyl gjør feil. Det gjelder for dem som har søkt og fått norsk statsborgerskap. Det vært mulig å ta tilbake norsk statsborgerskap fra barn.

Men loven bør endres, foreslår regjeringen. Barn skal ikke fratas statsborgerskapet for slike feil. Dette skal også gjelde personer som har blitt myndige, men som var under 18 år da de fikk norsk statsborgerskap. Det står det i forslaget til lovendring fra regjeringen.

– Det er viktig for regjeringen at barns rettigheter sikres. Derfor skal hovedregelen være at barns statsborgerskap ikke kan tilbakekalles på grunn av feil begått av foreldre eller besteforeldre, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding. Han er integrerings-minister.

Men det finnes ett unntak. Det gjelder om personen ikke har sterk tilknytning til Norge. Da er det likevel mulig å ta det norske statsborgerskapet tilbake, ifølge Sanner.

Myndighetene har sett på saker om tilbakekalling av statsborgerskap siden 2017. I 2020 tror UDI de vil sjekke omtrent 915 saker.

Det blir også endringer for voksne i loven om statsborgerskap. Det skal ikke lenger være mulig bare å ta bort statsborgerskapet. I klagesaker skal det være et møte i en nemnd. Det behandles av Utlendings-nemda. Personen saken gjelder, må komme selv. Da får personen mulighet til å forklare seg.

Integrerings-ministeren sier at alle skal få fri rettsråd i slike saker. Det gjelder når behandlingen skjer myndighetene.

Stortinget snakket om saken i 2017. De sa at de ønsket at tilbakekalling av statsborgerskap først skulle skje etter en dom. Da må saken inn for en domstol. Regjeringen sendte ut to forslag på høring.

Sanner sier at domstolene ikke skal frata folk statsborgerskap. Det skal isteden skje i forvaltningen. Da har domstolen fortsatt mulighet til å vurdere slike saker senere.

– Domstolen gjør en kontroll. Det er bra for rettssikkerheten til alle i Norge, mener Sanner.

Dersom saken ender i domstolen, skal flere få gratis advokat, sier Sanner.

Myndighetene ønsker ikke at statsborgerskap skal tilbakekalles hvis det er et for stort inngrep mot personen det gjelder. Eller for personens familie. Det kalles urimelig inngrep.

Sanner sier at de i slike saker vil vurdere hvor lenge personen har bodd i Norge. Men det er ikke nok å ha bodd lenge i Norge for å unngå å bli fratatt statsborgerskapet.

– Hvor lang tid som har gått. Hvor mye de er integrert. Om personen har gitt seg ut for å være noen andre enn det den er. Eller om personen har vært kriminell. Dette skal også vurderes i hver sak, sier Sanner.

Siste utgave

På forsiden nå