Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slipper fri i dag

Russeren som er siktet for å ha spionert i Norge, slipper ut av fengsel.

Russiske Mikhail Botsjkarev slipper fri fra varetekt fredag. Han er siktet for å ha spionert i Norge. Politiets sikkerhets-tjeneste anket først rettens beslutning om å slippe Botsjkarev fri. Men fredag droppet de anken.

Botsjkarev løslates i løpet av fredagen. Da blir han kjørt til den russiske ambassaden i Oslo. 

Det er ikke lenger sterk nok mistanke mot russeren. Derfor kan han ikke holdes i varetekt to uker til. Det sa Oslo tingrett torsdag. Årsaken er at PST har etterforsket saken i fire uker. På den tiden har de ennå ikke funnet klare bevis for at Botsjkarev spionerte.

Men PST sa torsdag at mistanken mot ham ikke er endret. De har fortsatt mye etterforskning igjen.

51 år gamle Mikhail Botsjkarev er en russisk tjenestemann. Han ble pågrepet på Gardermoen da han skulle reise ut av landet 21. september. Han hadde vært deltaker på et IT-seminar i Stortinget.

Han skal ha oppført seg uvanlig mens han var på Stortinget. Det skal flere ha reagert på. PST fikk beskjed om saken.

Han ble siktet for brudd på straffelovens paragraf 121. Den handler om etterretning mot stats-hemmeligheter.

Norske Frode Berg sitter i fengsel i Russland. Han er siktet for å ha spionert for Norge. Brynjulf Risnes er hans norske advokat. Han er skuffet over at Botsjkarev nå slipper fri. Det er en tapt mulighet for Norge, mener han. Norge kunne forsøkt å gi Botsjkarev til russerne mot at Berg fikk komme til Norge. 

– Denne muligheten for en utveksling er definitivt borte. Løslatelsen av Botsjkarev er en tapt mulighet for oss. Nå er denne saken ute av verden for vår del. Vi må tenke i andre retninger og håpe det finnes andre løsninger, sier Risnes til nyhetsbyrået NTB.