Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sliter på grunn av streiken

Flyselskapene SAS og Norwegian sliter med økonomien på grunn av vekterstreiken. Nå vurderer de å permittere ansatte.

Flyselskapene SAS og Norwegian vurderer å permittere ansatte. Årsaken er at vekterstreiken fører til at antall passasjerer minker. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Å permittere noen betyr at ansatte må slutte å jobbe for en periode. De får ikke lønn i denne perioden. Permittering kan skje når en bedrift sliter økonomisk.

LES MER HER: Streiken i kommunene er over

Antall passasjerer har minket mye siden mandag. SAS frykter at tallet skal gå enda mer ned. Det er etter at flere vektere ble tatt ut i streik onsdag, skriver nettavisa Aftenposten.no.

– Hvis dette fortsetter, blir vi nødt til å se på hvor mange vi har på jobb. Det er for å unngå at streiken får for store konsekvenser for selskapets økonomi. Vi har mistet mellom 10 og 20 prosent av de reisende. De har enten har droppet å reise eller har fått reisen utsatt. Det sier informasjons-sjef Knut Morten Johansen i SAS.

Johansen vil ikke si hvor mange ansatte som kan bli permittert. Men han sier at det i første omgang vil gjelde de som jobber på bakken. Dermed skjermes piloter og kabinansatte.

LES MER HER: Vektere går ut i streik

Også Norwegian vurderer permitteringer på grunn av færre passasjerer. Anne-Sissel Skånvik er kommunikasjons-direktør i Norwegian. Hun sier til Aftenposten.no at «tålmodigheten begynner å bli slutt». Hun sier at de som avgjør tvungen lønnsnemnd, må gjøre noe. Tvungen lønnsnemd betyr at partene blir tvunget til å godta et forslag om lønn. Det er arbeidsminister Hanne Bjurstrøm som har ansvaret for å bestemme om det blir tvungen lønnsnemd.