Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Slutt å lete etter «Berserk»

«Berserk»-kaptein Jarle Andhøy mener letingen etter seilbåten og de tre om bord nå bør avsluttes.

Jarle Andhøy takker alle som har vært med på å lete etter seilbåten «Berserk». Det gjør han på nettsamfunnet Facebook. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– De har gjort en kjempe-innsats. Slik situasjonen er nå, bør letingen avsluttes, skriver han. Andhøy er kaptein på båten. Men han dro i land på Antarktis sammen med Samuel Massie før «Berserk» forsvant. Søndag kveld kom de to til byen Christchurch i New Zealand. Det var etter en ni timer lang flytur fra Antarktis. Flyet var det siste ruteflyet fra polar-basene McMurdo og Scott for denne sesongen.

LES MER HER: Fant flåten til «Berserk»

Tirsdag morgen ble det sendt ut nød-signal fra «Berserk». Nordmennene Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika, og sør-afrikaneren Leonard J. Banks var ombord. De er fortsatt savnet.

Turen Andhøy og resten av mannskapet var på, blir kritisert av Norsk Polarinstitutt. De skal godkjenne alle norske turer til Antarktis.

– Først må jeg si at det er en dypt tragisk situasjonen vi har kommet opp i. Spesielt for mannskapet på «Berserk» og for familiene. Men denne turen ikke hadde spurt om lov fra norske myndigheter. Det sier institutt-direktør Jan-Gunnar Winther til kanalen NRK.

LES MER HER: «Berserk»-kaptein i god behold

Han sier instituttet skal ha melding om slike turer minst ett år i forveien. Men de fikk ingen beskjed om «Berserk»-turen. Han mener at «Berserk» uansett ikke ville fått lov til å reise på turen.

Kaptein Jarle Andhøy svarte på kritikken. Det gjorde han da han landet på New Zealand.

– Det norske og internasjonale kakle-koret kan bare hyle videre, sier han til avisa VG.

– Det er riktig at vi ikke hadde fått lov. Men området er et ingenmanns-land. Da er det ikke nødvendig å spørre om lov, sier Andhøy.

LES MER HER: Nødsignal fra «Berserk»

Han sier også at han ikke trenger noen avtaler om søk og redning. Og «Berserk» hadde heller ikke forsikring, sier han.

– Vi er gutta på tur. På forhånd får vi alltid høre om alt som er umulig. Men ingenting er umulig. Så vi gjorde det vi gjorde, sier Andhøy.

Kapteinen trekker også statsminister Jens Stoltenberg inn i saken. De to møttes tidligere i en TV-sending.

– Dra til Antarktis. Der har Norge krav, sa statsministeren. Jeg tok det som en invitasjon, sier Andhøy.