Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slutt på ekstra strenge tiltak for deler av Østlandet

Flere kommuner på Østlandet har hatt ekstra strenge tiltak for å hindre smitte med korona.

– Flere kommuner på Østlandet har hatt ekstra strenge regler for å hindre smitte med korona. Det varer fram til 17. februar. Fra natt til torsdag 18. februar er det kun lokale regler i disse kommunene. Unntakene er Hvaler og Fredrikstad. De ville ha ett ekstra døgn for å gjøre seg klare, sier helseminister Bent Høie.

– Jeg vet mange forventer at tiltakene blir mindre strenge. Færre blir smittet. Flere er vaksinert. Regjeringen har sagt at vi vil prioritere å fjerne tiltak som rammer barn og unge. Men det kan føre til at det blir mer smitte igjen i tiden etterpå. Derfor kan vi ikke åpne for flere med en gang. Det er behov for strenge tiltak for hele Norge på toppen av lokale tiltak, sier Høie.

Espen Nakstad er assisterende helsedirektør i Norge. Han sier det er kontroll på smitte i landet. Mye er et resultat av tester på grensa, og at folk har vært flinke siden det ble strenge regler i januar. En annen forklaring er at flere er vaksinert. Færre blir syke med korona på sykehjem.

Høie sier at vaksine vil bli viktig for å få tilbake en mer vanlig hverdag. Men han forstår at folk som kan bli ekstra syke av korona er opptatt av å få vaksine raskt. For resten vil vaksine være en felles løsning som kan åpne samfunnet. Det blir ingen snarvei til å få oppleve et mer normalt samfunn.

– Det blir ikke slik at vi i sommer kan ha egne festivaler for dem som er vaksinert. Det blir ikke sånn at kjøpesentre kan holde åpen for folk som har fått vaksine. Tiltak handler om hvor mange som er vaksinert, og mindre om hvem som er vaksinert, sier Høie.