Norge

Smarte ungdommer vil redde helsa di

Disse ungdommene vil gjøre verden bedre med ideene sine. Nå håper de at noen vil satse på dem. De kan redde helsa di.

– Nå skal vi snakke om tiss, sier Halima Lone og ler litt. I salen sitter viktige folk med penger. De er interessert i nye, spennende bedrifter de kan investere i.

Lone og en gruppe andre unge forteller om ideen sin. De kaller den P-testen. En gjenstand skal festes i toalettet. Den skal avsløre om du har sykdom i nyrene. Resultatet kan du få ved å logge deg inn på en webside.

– Mange går ikke til legen før de må. De vil heller jobbe enn å bruke tid med legen, sier hun.

Sykdom i nyrene skal tas alvorlig. Det er nyrene som renser blodet vårt for avfalls-stoffer. Den skiller disse ut gjennom urinen. Nyrene har også andre viktige jobber, ifølge nettstedet Lommelegen.

Sykdom i nyrene kan være vanskelig å oppdage i starten. Mange merker ikke noe. Dette vil ungdommene gjøre noe med. De vil at flere skal kunne oppdage sykdommen sin tidlig.

Lone er håndplukket. Hun og 23 andre ungdommer er i Oslo. De skal løse problemer som verden har. Alt fra folks helse til problemer med plastsøppel. De er mellom 16 år og 26 år gamle.

Deres ideer skal gjøre verden til et bedre sted å være. Men ideene må også kunne overleve økonomisk som bedrifter. De trenger partnere og folk som satser på dem med penger.

Ungdommene har jobbet sammen i flere måneder. De har snakket via internett. Deretter reiste de til Oslo for å jobbe sammen i to uker.

Det var mange ungdommer i verden som ville bli med og løse problemer. Nesten 9.000 søkte, men bare de 24 beste ble plukket ut.

Det hele startet med klimamøtet i Paris i Frankrike i 2015. Ledere i verden møttes for å snakke om klimaet. Verden må hindre at jorda blir varmere. Derfor ble det laget en klimaavtale mellom landene.

Men det hjelper ikke bare å snakke. Det må gjøres noe. Dette tenkte en gruppe norske ungdommer. De laget et nettverk for unge folk med gode ideer. Ideene kan bli til ekte bedrifter som kan løse problemer verden har. Ikke alt handler direkte om klimaet.

Nettverket heter Young Sustainable Impact (YSI). Ungdommene i Oslo er en del av dette prosjektet.

– Vi har hatt mange forskjellige folk med. Én deltaker i fjor hadde vært gjennom flere kriger. En annen var bare 16 år gammel, men hadde startet sin egen bedrift. Den ble solgt for 8 millioner kroner, sier Christoffer Bouwer til Klar Tale. Han jobber for YSI.

Britiske Lone er spent på hva som skjer med P-testen. Det er mye som skal gjøres. Bedriften hennes trenger også penger. P-testen må gjøres kjent. En database må på plass.

– Du må være veldig tålmodig, ja, sier hun til Klar Tale. Hun liker seg godt i Skandinavia. Landene er flinke til å slippe til nye oppfinnelser, mener briten, som er ingeniør.

Det handlet ikke bare om urin da idérike ungdommer skulle lokke investorer fredag. Én gruppe hadde fått laget T-skjorter av plastflasker. Disse vil de selge til vanlige folk og bedrifter. Plast er et stort problem i havene i verden.

En annen gruppe hadde laget en app. Den skulle gjøre det enklere for leger å snakke med pasienter. Appen skal også hjelpe pasienter til å forstå. Spesielt i land med mange forskjellige dialekter. Andre ideer handlet om rent vann og henting av søppel.

Siste utgave

På forsiden nå