Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Smilte og tok farvel

Fredag var nest siste dag på jobb for Ap-leder Jens Stoltenberg. Nå venter nye utfordringer i NATO.

Leder i Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg inviterte til pressemøte fredag. Han inviterte til jordbær og is for å ta farvel med norske journalister.

Stoltenberg tok hilserunde med et avslappet smil. Han kom til Stratos i toppetasjen på Folkets Hus. Det skjer dagen før medlemmene på landsmøtet i Arbeiderpartiet sier takk. Så velger de Jonas Gahr Støre som ny partileder.

Stoltenberg sto foran fotografene med et jordbær på skjea. Han roste de norske jordbærene opp i skyene.

– Man kan si mye om Belgia, men jordbær kan de ikke. Norske bær, derimot, er best i verden. Det hender jeg kjøper belgiske jordbær i butikken. Da blir jeg skuffet hver gang. Så skal jeg spise jordbær i Brussel, tror jeg jammen jeg må forsøke å skaffe meg norske, sa han.

Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i forsvars-samarbeide NATO. NATO har hovedkvarter nettopp i Belgia.

Stoltenberg sier at han kommer til å savne Norge. Og han vil savne de norske journalistene.

– Jeg kan jo bli frustrert og oppgitt over journalistene iblant. Men det er noe der som jeg liker og setter pris på, sa Stoltenberg. Det var da han stoppet opp ved et bord der presseveteranene Harald Stanghelle og Arne Strand befant seg.

Stoltenberg viste at han setter pris på tonen som det av og til kan være mellom norske politikere og journalister. Den er ofte lett og uformell. Det blir det ikke så mye av i den nye jobben, mener han.

– Det kan være krevende nok å slå en spøk her i Norge. Men jeg tror jo jeg stort sett vet hva som fungerer. I NATO-sammenheng tror jeg det blir umulig. Selv om spøken fungerer hos 27 land, risikerer du å irritere bare ett. Da fungerer det jo ikke. Så spøk skal jeg være forsiktig med, i hvert fall i starten, sa Stoltenberg.

Jens Stoltenberg roste også kommende Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Jonas er en kunnskapsrik og idérik person. Han er et menneske med bred erfaring. Han ser framover. Han tenker annerledes enn mange av oss andre gjør. Han kaster inn nye ideer. Det er en bra egenskap hos en politiker, sa Stoltenberg.

Ap-lederen sa også at Støre har bred erfaring også utenfor politikken.

– Det er ingen svakhet, men en styrke. Han har erfaring som embetsmann, fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og fra Røde Kors. Det er gode erfaringer å ta med seg inn i politikken, sa Stoltenberg om Støre.