Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Smitten sprer seg mer i familier enn vi trodde

Spredningen av korona-viruset innad i familier, kan være større enn vi tidligere trodde. Det tyder en ny norsk studie på.

Det er Universitetet i Bergen som har forsket på dette. Tidligere har en kinesisk studie tydet på lavere spredning i familier.

Den kinesiske studien skulle kartlegge risikoen for smitte i familier. 11 prosent av familie-medlemmene som ble testet var smittet med korona-viruset.

Den nye studien fra Norge viser derimot at risikoen for smitte er nesten tre ganger så høy. Studien er publisert i tidsskriftet The Lancet. Det er et anerkjent tidsskrift innen medisin.

– Vi har funnet langt fler smittede i en studie vi har gjennomført her i Bergen. Den viser at i gjennomsnitt er 31 prosent av medlemmene i familier er smittet. Det sier professor Rebecca Cox. Hun jobber ved Universitetet i Bergen.

Hun forteller at de har studert familiesmitte blant 157 smittede i Bergen. Cox sier at de har brukt en annen metode enn i den kinesiske studien.

– Vi har brukt blodprøver for å teste antistoff i blodet som kan påvise infeksjon over en lengre periode. Kineserne brukte en halsprøve som bare kan påvise virus i en kortere periode av 1–2 uker.

– Det ser ut som vår metode er mer sensitiv, forklarer Cox.