Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snakker nynazister ut av miljøet

En alvorsprat med politiet har fått flere nynazister til å slutte i miljøet sitt. Det kommer fram i en ny masteroppgave.

Flere nynazister har sluttet etter en alvorsprat med politiet, ifølge kanalen NRK.

Tore Bjørgo er forsker ved politihøyskolen i Oslo. Han mener at den nye master-oppgaven er veldig interessant.

– Alle som har hatt denne samtalen med politiet, sier at det var viktig for dem. Det er sikkert forskjeller i hvor viktig samtalen var. Men for noen var det dette som avgjorde, sier han til NRK.

LES MER HER: Ti år siden drapet

Politi-overbetjent Bjørn Øvrum jobber med å hindre kriminalitet. Det har han gjort i 16 år.

– Vi så at det etter hvert ble flere og flere høyreekstreme i uniform som gikk langs gatene. De hadde på seg pilotjakker og militære klær, sier politi-overbetjenten.

Etter hvert laget Øvrum et system. Han inviterte ungdom etter ungdom til en såkalt bekymrings-samtale. Da snakket de unge med politiet på politi-stasjonen. Foreldrene var med.

Øvrums bekymrings-samtale har nå blitt et viktig verktøy. Det brukes både av det vanlige politiet og Politiets sikkerhets-tjeneste (PST). Bare på Manglerud politistasjon i Oslo ble det i fjor snakket med rundt 200 unge.

Tidligere har ingen forsket på metoden. Det var inntil Tom Kimmo Eiternes intervjuet ni tidligere nynazister. De fortalte ham om hva som gjorde at de brøt kontakten med miljøet sitt. Eiternes er selv tidligere nynazist. Alle han intervjuet, sier at samtalen var veldig viktig eller avgjorde da de valgte å slutte.

– Det viser seg jo at alle som ble nynazister, manglet sosiale forhold i sine liv. De manglet enten en far eller annet. Dette er den viktigste grunnen for å gå inn i de nazistiske miljøene, sier han.