Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snart kan du glemme å ta Uber hjem

Uber tar pause i Norge. Dermed kan du ikke lenger få deres sjåfører til å kjøre deg hjem.

Transporttjeneste Uber Pop tar pause i Norge. Fra slutten av oktober vil du ikke lenger kunne bruke dem til kjøring. Det fortalte selskapet mandag. De vil bli en del av den vanlige kjøretjenesten i Norge.

Du har kanskje prøvd Uber. Via en app på telefonen kan du bestille en bil. Den henter deg der du vil. Prisen varierer. Du betaler på forhånd med kredittkort. Denne Uber-tjenesten brukes i mange land i verden. I Norge mener taxinæringen at den er ulovlig.

Norge må svare til overvåkingsorganet ESA om hva reglene er i Norge. ESA krever at Norge endrer reglene for transport av personer. I dag må folk ha en spesiell tillatelse for å transportere folk. Det kalles løyve. Alle taxiselskapene har slike løyver. Men det har ikke de som kjører for selskapet Uber.

Carl Edvard Endresen er sjef for Uber Norge. Han sier til NTB at selskapet ønsker å bli regulert. Dermed kommer de inn under norske regler.

Norges Taxiforbund mener Uber burde blitt stoppet for lenge siden. De sier at Uber driver ulovlig. De mener også at Uber gjør endringer nå for å presse regjeringen.

Uber har kommet med flere forslag til myndighetene. Selskapet ønsker å følge regler for skatt for sine sjåfører. Uber vil også lage avtaler for pensjons- og forsikringsordninger for sjåførene. Uber vil også at sjåførene skal få kjøreseddel. Da vil de ha lov til å kjøre folk. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Uber med vanlige personbiler stanses etter 30. oktober. Den mer eksklusive tjenesten Uber Black og Uber XXL fortsetter. De har lov til å kjøre med svarte limousiner og store kjøretøy.

Uber har nettopp fått en bot på 5 millioner kroner. Politiet i Oslo mente at Uber har holdt på ulovlig. Det er fordi selskapet har kjørt folk uten nødvendig løyve. Uber nektet å vedta boten. Sken bli avgjort i retten.