Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snart kan du ikke få kjøpt øl

I Europa mangler vi gass. Det gjør at Aas bryggerier må stanse produksjonen sin.

– Hvis ikke bryggeriene våre får gass i løpet av uka, må alle bryggeriene holde stengt, sier Petter Nome til kanalen NRK. Han er direktør for Aas bryggeri.

Nå mangler gassen CO₂ i Europa. At gassen CO₂ mangler på denne tiden av året, er ikke uvanlig. De fabrikkene som lager gassen, pleier å holde stengt fra april til juni. Det er for å sjekke at alt er i orden på fabrikkene.

Det som er annerledes i år er at flere av fabrikkene som lager gassen, har fått problemer. Flere steder har fabrikker måttet bli reparert.

– Det vil merkes på alle utesteder og butikker i løpet av ei uke eller to, sier Nome.

Men det er ikke bare salget av øl som har fått problemer denne uka.

Tirsdag sa Oslo kommune at folk ikke kunne vanne hagene sine med hageslanger eller vannspredere. Årsaken var at fabrikkene som skal rense vannet, mangler gassen CO₂. Hvis gassen fortsatt mangler, må beboere i Oslo koke vannet sitt.

De som lager gassen CO₂ i Norge heter Praxair Norge. De holder til i Porsgrunn. Men siden det er så mange som mangler gassen, har de måttet gi den til folk som tar vare på liv, helse, dyr og sikkerhet.

– Vi håper CO₂-gassen kan starte opp igjen 12. juli, men det er ikke sikkert, sier Sigurd Haukeli. Han er leder for Praxair Norge.