Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snart sendes etiopiere hjem

Torsdag begynner politiet å jobbe med tvangsretur av etiopiere. Barna bør få bli, mener flere. Presset øker på justisminister Grete Faremo.

Politiet jobber med å sende ut etiopiere som oppholder seg ulovlig i Norge. De skal sendes tilbake til Etiopia.

Flere av disse etiopierne har barn. Mange av barna er født og oppvokst i Norge. Nå mener flere at disse ikke bør sendes tilbake til Etiopia. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Samtidig øker presset mot Arbeiderpartiet og justisminister Grete Faremo. Det er Faremo som har ansvaret for utsendelsene.

Meldingen fra Justisdepartementet er tydelig. Den som ikke har reist frivillig, skal ut med tvang. Det gjelder også barn.

Onsdag kveld ba Liv Signe Navarsete om at asylbarna ikke må sendes ut. Navarsete er leder i Senterpartiet (Sp) og kommunalminister.

– Mange av barna er født her. De hører til her. Vi bør vente med å sende dem ut. Regjeringen bør komme fram til en løsning først, sa Navarsete.

Sosialistisk Venstreparti (SV) er enige med Navarsete. Det er også Den norske kirke og andre organisasjoner. Men Høyre (H) støtter Grete Faremo.

Selv Fremskrittspartiet (Frp) mener barna bør bli. De rundt 450 asylbarna som har bodd lenge i Norge, bør få sin sak vurdert på nytt, mener Frp.

Stortingsmeldingen om barna skal behandles innen sommeren.

Allerede torsdag starter Politiets utlendingsenhet (PU) arbeidet med tvangsreturer til Etiopia. Da blir etiopiere som ikke har oppholdstillatelse i Norge, sendt hjem. Men etiopierne trenger ikke frykte at politiet banker på døra natt torsdag.

– Det vil ta noe tid før alle er sendt hjem, sier Ingrid Wirum i PU.

– Barn skal så langt det er mulig reise med mor eller far, sier PU-sjefen.

Wirum ber etiopierne dra frivillig. Det gjelder etiopiere som oppholder seg ulovlig i Norge. Wirum sier også at turen tilbake ikke skal bli vanskelig for barna.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere og Redd Barna sendte onsdag et åpent brev til Faremo. De spør om Justisdepartementet var klar over at dette kan føre til at barn mister en av sine foreldre.

Ifølge organisasjonene gjelder dette 46 norske barn i alderen 0-11 år. Årsaken er at mor eller far kan bli tvangsreturnert til Etiopia.

– Det er uhørt, brutalt og sjokkerende at staten splitter familier på denne måten, sier Janne Raanes. Hun er leder i Norgesprogrammet i Redd Barna.

– Justisministeren vil ikke kommentere saken i mediene. Først skal hun svare på dette brevet, sier Trond Øvstedal. Han jobber i Justisdepartementet.

Raanes ber om svar fra justisministeren. Raanes er redd for at det skal ta for lang tid.

– Dette haster. Fristen for å søke frivillig retur går ut torsdag. Etter det er det åpent for tvangsretur. Det haster for de barna dette handler om, sier hun.

For ett av de 450 asylbarna kom det onsdag en gladmelding. Seks år gamle Nathan Eshete og hans familie får saken sin behandlet på nytt av Utlendingsnemda.

– Nathan og hans familie kan oppholde seg lovlig i Norge. Det er til saken er vurdert på ny. Men da kan det bli et annet resultat, sier Bjørn Lyster. Han er informasjonssjef i Utlendingsnemnda