Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snart tomt for vaksine mot influensa

Mange vil ha vaksine mot influensa. Men det er ikke nok til alle, sier Folkehelse-instituttet.

Folkehelseinstituttet (FHI) er snart er tomme for vaksiner mot influensa. Det skriver de i en pressemelding mandag. 

Rekord-mange i målgruppen ønsker å ta vaksine mot influensa. Det er på grunn av korona-pandemien at etterspørselen er så stor. FHI klarte å få tak i 1,2 millioner doser influensa-vaksine. Men dette dekker bare to tredeler av behovet.

– Vi har ca. 60 000 doser vanlig influensa-vaksine igjen. De skal gå til grupper i risiko og de som arbeider med helse. Vi må vi rasjonere ut de siste dosene. Det er for at flest mulig skal få vaksinen, skriver FHI.

Rasjoneringen gjelder også dosene som selges i apoteker, sier de. Dosene som er igjen skal prioriteres til målgruppene. Det gjelder blant annet de som har nedsatt immunforsvar og de over 65 år.

– Vi hører nå fra både helsepersonell og kommuner om at det begynner å gå tomt for vaksine. De sier det er vanskelig å prioritere hvem som bør få og ikke. Det sier Kjersti Rydland. Hun er senior-rådgiver i FHI,

Hun sier at personer i risiko-gruppen må sjekke kommunens nettsider. Der kan de finne ut hvordan de kan bli vaksinert mot influensa og ta kontakt.

Grunnen til at det mangler vaksiner, er økt etterspørsel globalt. Det har vært topper av epidemier samtidig i flere land. Det har ført til problemer med kapasitet i helse-tjenesten.

– Vi har forsøkt å få tak i flere doser i lang tid, men har foreløpig ikke lyktes. Vi arbeider selvfølgelig fortsatt for å skaffe flere doser til Norge, sier Rydland.