Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snø og rasfare stenger veier

Uvær stenger veier og gir fare for ras. Både i nord og i sør skaper været trøbbel.

Snø og rasfare stenger veier over hele landet. I Trøndelag ble det rekord i nedbør. Det er fare for snøskred flere steder i både nord og sør.

De fleste veiene i Finnmark var stengt torsdag, ifølge Veitrafikksentralen nord. I Troms kom det store snømengder. Der ble veiene stengt som følger av skred eller skredfare. På veier som var åpne var det vanskelig å kjøre.

I deler av Nordland er det også fare for snøskred. Det samme gjelder for Troms og i Vest-Finnmark. Det sier NVEs varslingstjeneste varsom.no.

I Senja i Troms ble bygda Husøya isolert. Folk kom seg verken til eller fra. Årsaken var et større snøskred som kom over innfartsveien til bygda. Veien var ventet å åpne torsdag formiddag, ifølge NRK.

Også i Trondheim var det værkaos. Torsdag morgen måtte alle veier i byen brøytes. Det sier Trondheim bydrift til Adresseavisen. Busser kjørte seg fast i snøen. Flere steder har trær falt over veien, ifølge kanalen NRK.

Melhus måtte tåle mest nedbør i Trøndelag. Der kom det 80 millimeter nedbør fra onsdag til torsdag morgen, ifølge avisen. Ved Sverresborg kom det 55 millimeter nedbør på ett døgn. Dermed ble en 77 år gammel nedbørsrekord slått. I alt er det satt nye rekorder i nedbør for februar sju steder i Trøndelag. På ett døgn.

Sør i landet var det også mye nedbør. I Møre og Romsdal ble det satt ny fylkesrekord for nedbør. I Eide på Nordmøre kom det hele 149,4 millimeter nedbør. I Innerdalen i Sunndal kom det 122,4 millimeter nedbør. Det var også rekord, ifølge Adresseavisen.

I Trollheimen, Romsdal og Sunnmøre er det også stor fare for snøskred torsdag.

Uværet har gjort det vanskelig å kjøre over fjellet i Sør-Norge. Der var mange overganger stengt eller ble stengt på kort varsel.

– Det er sterk vind og snøfokk som er problemet. Det ser ut til å bedre seg i løpet av dagen. Men det skjer ikke før i ettermiddag, sa trafikkoperatør Marianne Hove til NRK tidligere torsdag.

Torsdag morgen kom det et snø- og jordras på fylkesvei 6160. Det var i Surnadal i Møre og Romsdal. Veien ble stengt. Raset var omtrent 50 meter bredt og en halv meter høyt. Ingen ble skadd. Veien ble åpnet igjen i 9-tiden.

Onsdag ble flere i Eikesdalen og Geiranger i Møre og Romsdal isolert. Også der var årsaken skred eller skredfare.