Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snowden-pris deles ut til tom stol

Når Bjørnson-prisen deles ut, plasseres den på en tom stol. Der skulle Edward Snowden ha sittet.

Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet har bestemt seg for å gi Bjørnson-prisen til Edward Snowden. Han får den fordi han har avslørt statlig overvåkning.

Prisen skal deles ut i Molde 5. september. Snowden er invitert. Men han han kan bli arrestert, dersom han kommer til Norge. Norske myndigheter kan ikke garantere at han er trygg her.

Derfor kommer han ikke til Molde for å ta imot prisen, sier Thomas Hylland Eriksen til nyhetsbyrået NTB.

Hylland Eriksen sitter i programkomiteen for Bjørnson-prisen 2015. Han forteller at de vurderte å dele ut prisen på grensa mellom Norge og Russland. Snowden bor i Russlands hovedstad, Moskva.

– Det var snakk om å gjøre det. Men det var ikke praktisk mulig. Det som skjer nå, er at det vil være en tom stol der Edward Snowden skulle ha sittet. Men vi vil snakke med ham på video-overføring fra Moskva, sier Hylland Eriksen.

I mai 2013 dro Snowden fra USA. Han tok med seg hemmeligstemplet informasjon. Han hadde i flere år arbeidet som datatekniker i etterforsknings-byrået CIA. Han hadde også jobbet for etterretnings-organisasjonen National Security Agency (NSA).

Snowden flyktet via Hongkong i Kina til Moskva i Russland. Han fikk til slutt politisk asyl i Russland. USA har siktet ham for spionasje. De krever at han sendes til USA.

Denne uka avslørte kanalen NRK at USA har bedt Norge om å pågripe Snowden, hvis han kommer til landet.