Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Solberg: – Foreldre setter barn i fare

Statsminister Erna Solberg kritiserer foreldre som sier nei til vaksine. De setter både egne og andres barn i fare.

Statsminister Erna Solberg ble selv livstruende syk av meslinger. Da var hun ni måneder gammel.

– Jeg husker det ikke, men jeg har blitt fortalt den dramatiske situasjonen min mor opplevde, sier Solberg til avisa VG. Hun var syk i nesten tre uker. Solberg ble også lagt inn på sykehus med feberkramper. På det meste hadde hun 43 i feber.

I februar ble tre nordmenn smittet av meslinger. De var ikke vaksinert mot syksommen. I Europa er mange barn smittet av meslinger.

Solberg mener foreldre som ikke vaksinerer barna sine, gjør et dårlig valg. Både for seg selv og hele Norge.

– Norske foreldre må være klar over at de utsetter egne og andres barn for fare, sier statsministeren.

Vaksinen mot meslinger gis normalt når barnet er rundt 15 måneder gammelt. Solberg ble syk før hun var gammel nok. Men når mange blir vaksinert, er det en slags beskyttelse i flokken. Slik flokk-immunitet hjelper med å beskytte dem som er spesielt utsatte. Det kan hindre utbrudd av smitte dersom mange nok er vaksinert. Denne smitten ville ellers ramme de ynste barna. Eller personer som ikke kan ta vaksinen. Noen vaksiner må du også fylle på som voksen.

Før vaksinen mot meslinger kom, døde barn av sykdommen. Mange av de som ble syke, overlevde. Men de fikk andre sykdommer etterpå.

– En del får lungebetennelse, bronkitt og betennelse i mellomøret. Alvorlige følger som hjernehinnebetennelse finnes også, sier Tone Bruun til avisa. Hun er overlege.