Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Solberg: – Uvisst hvor lenge vi må ha strenge krav

Statsminister Erna Solberg vet ikke hvor lenge Norge må leve under strenge krav. Men hun tror vi kommer til å feire en annerledes 17.mai.

Folk har strømmet ut til skog, sjø og skiløyper i helgen. En uke med strenge tiltak i Norge har satt spor. Vi må holde oss inne og holde avstand. Hensikten er å hindre smitte med viruset korona.

I Italia er det portforbud. Da er det helt forbudt å gå ut. Men statsminister Erna Solberg tror ikke det vil virke nå.

Et portforbud i to uker vil ikke løse situasjonen med smitte, sa Solberg. Hun svarte på spørsmål via Facebook søndag.

Hun mener tiltakene vi allerede gjør, er viktige for å dempe smittespredningen. Det gjelder å skape fysisk avstand mellom folk og bruke av hjemmekontor. Folk må reise minst mulig kollektivt.

Solberg utelukker imidlertid ikke at det kan bli strengere tiltak.

Flere spurte henne om trengsel i turområder. Mange nordmenn har besøkt de samme utfartsstedene i helgen. Dermed har det blitt mye mennesker på parkeringsplasser i skogene rundt Oslo. Og til utsikten Fløyen i Bergen, for eksempel. Noen spurte om Sivilforsvaret vil bli brukt for å hindre dette.

Solberg sa noe om at regjeringen vil vurdere å sende ut folk til å «organisere ting på de store turstedene». Hun ba samtidig folk om å komme seg ut for å få frisk luft. Solberg anbefaler turer i nabolaget.

Solberg sier det er helt uvisst hvor lenge de strenge tiltakene vil gjelde.

– Det tror jeg ingen av oss vet. Vi kommer til å fortsette en stund til med strenge krav, svarte hun.

Statsministeren mener tiltakene er nødvendige. Det er selv om det går hardt utover økonomien og jobbene våre. Statsministeren sa at det er viktig for å sikre at helsevesenet fungerer. De skal ta seg av folk som er syke av korona. Og de skal behandle andre som trenger det.

Erna Solberg snakket også om tiden framover. Hun tror vi kan vente oss en annerledes feiring av 17.mai.

– Jeg håper at vi er kommet i en annen situasjon når vi nærmer oss 17. mai. Men vi må kanskje tenke at vi må feire annerledes, sier hun.

Mange som samles i tog kan bidra til mer smitte.