Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Soldater hentes hjem

Bårene med de drepte soldatene kommer til Norge før helgen.

Fire norske soldater ble drept i Afghanistan. Det skjedde da bilen deres ble truffet av en veibombe. De fire drepte soldatene er Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Trond Andre Bolle og Cristian Lian.

De fire vil bli hedret med en egen minne-seremoni. Det skjer i båre-mottaket i den militære delen av Oslo Lufthavn Gardermoen.

LES MER HER: Disse ble drept

Harald Sunde er sjef for Forsvaret. Grete Faremo er forsvarsminister. De reiser sammen til Afghanistan. De skal følge bårene med de drepte soldatene hjem til Norge.
– Statsråden og jeg vil reise til Afghanistan for å overta bårene. Og eskortere dem til seremoni-stedet på Gardermoen, sier Sunde. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Soldatenes familier vil delta under seremonien. Det vil også kronprins Haakon Magnus. Og folk fra Forsvaret og regjeringen. Etter seremonien blir bårene gitt til soldatenes familier.

Forrige gang det ble holdt en slik seremoni, var i januar. Da ble 22 år gamle Claes Joachim Olsson hedret. Han ble drept i et angrep som minnet om det de fire soldatene ble utsatt for.

Les mer her: Norsk soldat drept

Men Norge vil fortsatt ha soldater i Afghanistan. Norske styrker kan i fremtiden bli satt inn i andre afghanske provinser enn i dag. Det sier forsvarsminister Faremo til avisa Bergens Tidende. Årsaken er at det er flere afghanske soldater enn før som jobber sammen med NATO-soldatene. Da kan de norske soldatene få ansvar få større områder i landet.