Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Solen gjemmer seg i kveld

Sent onsdag kveld gjemmer solen seg bak månen. Er du i Nord-Norge, kan du få med deg den sjeldne solformørkelsen - om natten.

Onsdag kveld blir det delvis solformørkelse. Men den kan bare oppleves av dem som er lengst nord i landet.

Formørkelsen skjer nemlig sent på kvelden. Da er det bare er i Nord-Norge og på Svalbard at solen fortsatt er synlig. Det skriver nettstedet Himmelkalenderen. De som har klarvær og vender blikket nordover rundt midnatt, kan få med seg at månen legger seg i veien. Den skygger delvis for solen.

Totale solformørkelser er bare synlige langs et smalt belte på planeten vår. Denne gangen er det bare en delvis formørkelse som er synlig på den norske kvelds-himmelen. Rundt halve solen kommer til å bli dekket. Det er når formørkelsen er på det største. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Formørkelsen starter mellom 22.36 og 22.50 onsdag kveld. Tidspunktet avhenger av hvor du er i landet. Formørkelsen varer til solen går ned, eller en stund etter midnatt. Det er i de områdene som har midnatts-sol.

Himmelkalenderen minner om at man aldri skal se direkte mot solen. De har en rekke tips om hvordan man trygt kan få med seg formørkelsen.