Norge

Sommermoro kan gi skade for livet

Stuping, bading, sykling og andre aktiviteter fører til flere hodeskader om sommeren. I verste fall kan det bli livsvarige skader.

Det har vært knallværet i Sør-Norge de siste ukene før sommerferien. Da kom også de triste overskriftene om dødsfall og alvorlig skade. Det er etter stupe- og badeulykker. Flere aktiviteter ute kan føre til skader for livet.

– Blant klassiske sommeraktiviteter er det bading som fører til de alvorligste skadene. Vi får dessverre en rekke pasienter inn hver sommer med hjerneskade. Årsaken er mangel på surstoff etter ulykker med nesten-drukning. Eller med nakkeskader i etter stuping på grunt vann. Om sommeren pleier det også å være flere fall- og trafikkulykker enn ellers i året. Det sier Frank Becker til nyhetsbyrået NTB. Han er medisinsk fagsjef ved Sunnaas sykehus.

De siste årene har det vært litt færre stupeulykker etter kampanjer med informasjon. Becker ønsker null ulykker.

– Det beste er selvfølgelig om ulykkene ikke skjer. Og vår kompetanse og hjelp ikke er nødvendig. Alvorlige skader endrer livet til den det gjelder og familien rundt. De skaper problemer som ofte varer livet ut, sier han.

I tillegg til at aktiviteten øker om sommeren, er vi ofte på steder vi ikke kjenner så godt. Fagfolkene oppfordrer til sunn aktivitet. Men de ber folk undersøke forholdene nøye. For eksempel ved stuping og bading fra nes, brygger og på grunt vann. Voksne bør passe spesielt godt på. Det er når barn og unge holder på i terrenget og vannet. Plutselig er uhellet ute.

Skadene er ikke alltid så lette å oppdage. Men de kan vise seg å bli livsvarige. Lette hodeskader som hjernerystelse har ofte gitt barna problemer i lang tid etterpå. Det får Personskade-forbundet ofte høre fra foreldre. Mange opplever store plager.

En hjerneskade kan være vanskeligere å oppdage hos et barn enn hos en voksen. Den voksne hjernen er ferdig utviklet. Og det blir fort tydelig hvis ferdigheter og funksjoner er skadd. Hos barnet er hjernen fremdeles i utvikling. Og følger av skaden blir kanskje ikke oppdaget før senere.

Det er viktig å være bevisst på farene. Og ikke sette i gang med aktivitet for tidlig etter en skade. Ingeborg Dahl-Hilstad er generalsekretær i Personskade-forbundet. Hun ber voksne sette grenser. De må ikke la seg overtale når barn som har slått hodet vil være med igjen.

– Vi kan ikke slippe barna for tidlig i aktivitet, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå