Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sør og nord bytter vær

Til helga er det slutt på regn i sør. Da kommer sola, mens Nord-Norge må finne fram paraplyene.

Ekstremværet Petra raser fra seg fram mot helga. Men regnbygene som fortsatt er igjen, vil bevege seg mot Nord-Norge. Da kan de si farvel til godt høstvær med høye temperaturer.

– I helga ser det ut til å bli ett lavtrykk og ett høytrykk. Lavtrykket beveger seg nordover. Høytrykket bygger seg opp i Nordsjøen og Norskehavet, sier meteorolog Per Egil Haga til nyhetsbyrået NTB. Han jobber ved Meteorologisk institutt.

Væromslaget gjelder hele landet. Det vil være på plass fra lørdag. Da legger lavtrykket seg i nord og henter kald nordavind.

– Her venter vi regn og regnbyger og vind opp mot kuling på utsatte steder. Lofoten, Ofoten og Vesterålen og Salten får mye regn fredag. Men det blir mindre enn det vi har hatt i sør denne uken. Ikke noe dramatisk, men vått og grått, sier Haga.

Fredag letter det i sør. Først på Østlandet, men også i vest i løpet av helga. Trøndelag og Møre kan få en delvis våt helg fram til søndag.

Og når sola kommer tilbake på Østlandet, blir det varmt. Da kan det bli temperaturer opp mot 20 grader i starten av til helga. Vestlandet kan også få temperaturer mot 15 grader.

– Lenger nord blir det mer høstlig. Omtrent 10 grader er et passe tips både for Nordland, Troms og Finnmark, sier Haga.

Meteorologen er usikker på neste uke. Men mye tyder på at det er lurt å nyte godværet i helga i sør.

– Høytrykket i sør vil trolig svekkes. Da kan det bli noe nedbør igjen etter helga. Men det blir ingen dramatisk utvikling, sier Haga.

Han har en trøst til folk i nord. Trolig kommer det en ny periode uten regn i Nord-Norge. I sør er det mer trolig at det blir regn uti uka.