Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Spar tusener på ferien

Flere land i Europa har problemer med økonomien. Det kan gi deg billig ferie i utlandet.

Drømmer du om å reise rundt på øyer i Hellas? Eller om strand-ferie i Spania? Hellas og Spania er to av landene i Europa som har dårlig økonomi. De har problemer med å betale gjelda si. Det påvirker også landets valuta. Det betyr også noe for norske feriereisende.

Valuta er pengene landet bruker. De to landene og flere andre land i Europa bruker euro. I juli i fjor var prisen for 1 euro 8,95 kroner. I år koster 1 euro omtrent 8 kroner. Det viser en oversikt fra Norges Bank.
– Euroen er altså over 1 krone billigere denne sommeren enn i fjor. Det er nesten 10 prosent billigere, sier Jan Tore Klovland til Klar Tale. Han er professor ved Handelshøyskolen i Bergen.

Når vi reiser til utlandet, må vi bruke norske kroner til å kjøpe utenlandske penger. Det gjelder enten vi skal betale for overnatting på et hotell. Eller spise middag på en restaurant. Hvor dyr eller billig en valuta er, avhenger av valutaens kurs. Det er hva det koster å selge og kjøpe valuta.

Hvis ferieturen for familien din i Hellas kostet 10.000 kroner i fjor, vil den koste 9.000 kroner i år.
– Det er mest penger å spare på å dra til land som bruker euro. Som for eksempel Tyskland eller Hellas. Enda billigere kan det bli dersom landene setter ned prisene på grunn av økonomiske problemer, sier Klovland.

Men det er ikke bare til euro-landene det lønner seg å reise. Storbritannia kan være et bra sted å være i ferien. Det britiske pundet har også blitt mye billigere fra i fjor. Pundet har falt fra 10,40 kroner i fjor sommer til 9,20 kroner i år.

– Også Storbritannia har mye gjeld. Og de har problemer etter krisen i økonomien i verden. Derfor er pundet billigere enn normalt. Men Storbritannia takler krisen bedre enn Hellas og Spania, sier professoren.

Dersom du velger å reise til USA, kan det bli en litt dyrere ferietur enn i fjor.

– Økonomien i USA går bedre. Derfor er dollaren dyrere enn før, forklarer Klovland.
Kursen i valutaene i verden endrer seg hele tiden. Det gjør det vanskelig å si hva ferien din egentlig vil koste.
– Men skal du til utlandet, blir det billigst å reise til andre land i Europa, sier Klovland.