Norge

Sparer verken tid eller penger på nye Trøndelag

Storfylket Trøndelag er foreløpig dyrt og vanskelig å drive, sier forskere.

– Vi ser at hverdagen i det nye fylket har blitt krevende. I hvert fall i den fasen det er i nå, sier Bent Aslak Brandtzæg til kanalen NRK. Han jobber ved Telemarksforsking.

Forskere har sett på det nye fylket Trøndelag. Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag ble slått sammen til ett fylke 1. januar 2018. Politikere vil slå sammen enda flere fylker før 2020. Mange har protestert på planene. Folk i Finnmark vil ikke slås sammen med Troms. Flere er kritiske til den nye regionen Viken.

Målet er at ting skal fungere smartere, billigere og enklere. Det vil neppe skje, i hvert fall ikke i starten, sier Brandtzæg.

– Tvert imot kan de bli mindre effektive, mener han.

Årsaken er at folk og funksjoner blir mer spredt utover. I Trøndelag er for eksempel Steinkjer blitt hovedstad. Men mange viktige funksjoner er i Trondheim. Ledere i fylket må kjøre mye fram og tilbake. Det forteller fylkesrådmann Odd Inge Mjøen til Kommunal Rapport.

– Det blir lange dager. Det er klart det blir tøft for folk, sier han.

Samtidig koster det penger å reise mye. Det har også vært dyrt å slå sammen kommunene. Det har kostet mer enn hva myndighetene har gitt av penger til sammenslåingen, skriver forskerne i rapporten.

Økonomien har også vært vanskelig til nå. De ansatte jobber med å samle økonomien i nye Trøndelag. Samtidig som de skal avslutte regnskap i de gamle fylkene. De ansatte opplever at de har mer arbeid enn før.

Slik systemet er nå, taper nye Trøndelag penger. Fylket taper 88 millioner kroner i inntekter sammenlignet med om de var to fylker.

Siste utgave

På forsiden nå