Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Spis frosne reker

Rekene er plassert blant de røde artene sammen med hai, skate og sverdfisk. Det betyr at reker kan bli utryddet i Nordsjøen og i Skagerrak.

Det er WWF-Norge som gir ut sin nye sjømatguide i dag. Der er rekene plassert blant de «røde» artene sammen med hai, skate og sverdfisk. Det betyr at vi ikke skal spise dem.

WWF-Norge sier at grunnen til at vi ikke burde spise reker er fordi det de minste rekene blir dumpet i Nordsjøen og Skagerrak. Det ser ut til at dumpingen av små reker øker både i Sverige Norge og Danmark. Rekefiskerne kan også fiske andre truede arter fra sjøen. Noen ganger kan det utgjøre så mye som 30 prosent av fangsten til rekefiskerne. Det skriver avisa Dagsavisen.

Forskere ved Det internasjonale havforsknings-rådet sier også at rekebestanden er lavere enn det vi har trodd. De anbefaler at det bare bør fiskes halvparten så mye som i fjor.

WWF-Norge anbefaler at du ikke kjøper ferske reker fra båten. Det liker ikke Erik Johannesen. Han lever av å selge reker rett fra båten sin på Aker Brygge.

 

– Hvis folk følger dette rådet, går jeg konkurs, sier han til Dagsavisen.

 

WWF anbefaler at du spiser reker fra Barentshavet i stedet for reker fra Skagerrak og Nordsjøen.

 

– Vi ønsker absolutt ikke å hindre folk fra å spise reker til evig tid, sier Lars Andresen i WWF-Norge til Dagsavisen.

Rekene fra Barentshavet og grønlandsrekene er plassert i grønn kategori i WWF-Norges sjømatguide. Det betyr at vi kan spise dem fordi de er det mange av.

 

Rekene fra Barentshavet er for mange i Norge frosne. På brygga i Tromsø og Bodø selger de ferske reker fra Barentshavet. Reker fra Barentshavet blir også fraktet til Oslo. Det er derfor mulig å få tak i ferske reker fra Barentshavet i hovedstaden ikke så lenge etter at de har blitt fisket.

 

I sjømatguiden har WWF-Norge brukt råd fra internasjonal havforvaltning og Havforsknings-instituttet i Bergen. De har også hatt møter med næringen, Nærings- og fiskeri-departementet og Norges sjømatråd.

 

WWF-Norge har delt sjømaten inn i kategoriene rød, gul og grønn. Vi burde ikke spise de røde artene fordi det kan være snakk om truede arter og usikkerhet i hvor mye det finnes av artene. Reker fra Nordsjøen og Skagerrak, breiflabb, hai og skate, kysttorsk og scampi er blant de røde artene. De gule artene er det greit å spise. De grønne artene kan vi spise så mye vi orker av. Blåskjell, hyse, kamskjell, sei, sild, torsk fra Barentshavet og kongekrabbe er blant de grønne artene.