Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Spis gamle egg

Både egg og melk smaker godt etter at de er gått ut på dato. Likevel kaster vi mer mat enn noen gang.      

Hvert år kaster nordmenn rundt 465.000 tonn mat. Folk mellom 25 og 39 år kaster mat dobbelt så ofte som de over 60 år. Det skriver nettavisen bt.no. Mye av maten kastes fordi vi ikke forstår dato-stemplingen godt nok.

Brus, kaffe og hermetikk er blant varene som ikke blir ødelagte av bakterier. De er merket med «Best før». Denne maten kan spises etter at den er gått ut på dato. Datoen sier bare noe om når kvaliteten på varen begynner å bli dårligere. Det sier Mattilsynet.   

– Det kunne stått på kartongene at egg kan spises i 60 dager. Nå står det 28 dager, sier Åse Kringlebotn. Hun er direktør i Opplysnings-kontoret for egg og hvitt kjøtt.
– Du kan spise egg i alle fall sju måneder etter at de er gått ut på dato. Det sier vi når folk spør oss. Så lenge egget ikke er skadd, kommer det ingen bakterier gjennom skallet. Derfor er det ikke farlig, sier hun. 

Norge må følge strenge regler fra det europeiske samarbeidet EØS. Selv om vi ikke har salmonella-bakterier i norske egg. Det er årsaken til den korte dato-stemplingen. Kringlebotn forteller at de flere ganger har testet hvordan det er å lage mat av gamle egg.
– Vi lagde blant annet kaker av egg som var ett år gamle. De som spiste kakene, kjente ingen forskjell, sier hun.

Kringlebotn forteller at de som jobber i egg-bransjen vil prøve å forandre holdbarhets-datoen på egg. Det håper hun at de får til.
– 21 prosent av befolkningen i Norge kaster eggene når de går ut på dato. Det viser en undersøkelse. Det betyr at mange fine egg ender som søppel, sier hun.

Noen matvarer er merket med «siste forbruksdag». De kan være farlige å spise etter datoen. Dette kan være varer som kjøtt, fisk og melke-produkter. De har mikro-organismer som kan gjøre deg syk dersom du spiser varen.

Men noen melke-produkter smaker også godt etter at de er gått ut på dato. Derfor vil Tine endre stemplingen «siste forbruksdag» til «best før» på merkene Biola, Cultura, Kefir og alle yoghurtene.  
– Søte melke-produkter har en holdbarhet på elleve dager. De sure melke-produktene holder rundt tre uker, sier Mari Austvoll Illseng til Dagsavisen. Hun er prosjekt-leder hos Tine.

Illseng tror at dagens dato-merking får folk til å helle ut mye melk som kunne blitt brukt.
– Det er også derfor vi endrer merkingen. En yoghurt som er gått ut på dato, blir ikke farlig dagen etterpå, sier Illseng.

Emneord

norge matvarer