Norge

Spiser mye fett og kjøtt

Nordmenn har blitt flinkere til å bytte ut smør med matolje. Vi spiser fortsatt mer mettet fett enn vi har godt av. Vi spiser også mye kjøtt.

Helsedirektoratet har laget en ny rapport om det norske kostholdet. Rapporten viser at vi har blitt flinkere til å bytte ut smør med matolje. Vi spiser fortsatt mye mer mettet fett enn vi har godt av. Nordmenn spiser mye kjøtt.

Den største nedgangen i 2013 hadde bruk av smør, rent sukker og honning. Vi spiste mer ost, margarin, frukt og bær enn før. Vi spiser også mer godteri.

Bjørn Guldvog er helsedirektør. Han er veldig fornøyd med at vi bytter ut smør med olje.

– Det er god dokumentasjon på at du kan redusere risikoen for hjertesykdom ved å bytte ut en del av det mettede fettet med flerumettet fett, sier Guldvog til nyhetsbyrået NTB.

Fra 1970 til 1990 spiste vi mindre mettet fett. Deretter økte det igjen. Vi spiser mer mettet fett enn Helsedirektoratet anbefaler. Den viktigste årsaken er at vi spiser mer kjøtt og fete meieriprodukter.

Nordmenn har begynt å spise mer bær. Nordmenn har over tid blitt mye flinkere til å spise frukt og grønnsaker. Myndighetene anbefaler fem om dagen. Halvparten bør være grønnsaker. En porsjon er omtrent 100 gram. Du kan bruke hånda di til å beregne det. Du kan tenke at en håndfull er én av fem om dagen. Myndighetene anbefaler 500 gram for voksne og 400 gram for barn. Det skriver nettsiden matportalen.no.

Bjørn Guldvog mener butikkjedene har bidratt til å øke inntaket av bær. De har gjort bær lett tilgengelig i butikken. Det har fått folk til å kjøpe mer bær.

Salget av grønnsaker økte ikke i 2013. Guldvog lurer på om det er mulig å få til samme økningen som for frukt og bær.

Nordmenn spiser mer kjøtt for hvert år. Vi spiser dobbelt så mye kjøtt som fisk.

Siden 70-tallet spiser vi nesten dobbelt så mye kjøtt. Hvitt kjøtt øker mest. Rødt kjøtt er fortsatt det vi spiser aller mest av. Kylling er et eksempel på hvitt kjøtt. Kjøtt fra ku er et eksempel på rødt kjøtt.

Guldvog sier at det er viktig å finne alternativer til kjøtt. Det er både på grunn av helse og miljø. Risikoen for kreft i tykktarm og endetarm øker når du spiser mye rødt kjøtt.

Ved å spise mer fisk kan risikoen for hjerte- og karsykdom bli mindre.

– Heldigvis har fiskeforbruket økt litt de siste årene. Tilgjengelighet, kunnskap og lavere priser på for eksempel laks har gjort at flere velger laks, sier Guldvog.

LES OGSÅ: – Søndagsåpent gir høyere priser

LES OGSÅ: Maten merkes feil

Siste utgave

På forsiden nå