Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stadig flere kommuner har felles-fyrverkeri

Det er forbudt for nordmenn å skyte opp mange typer fyrverkeri. Nå tilbyr stadig flere kommuner felles-fyrverkeri.

I Stavanger, Oslo og Bergen er det forbudt å skyte opp fyrverkeri. Det gjelder områder i sentrum eller i nærheten av sentrum i byene. I disse tre byene har kommunen felles-fyrverkeri. Her kan alle byens innbyggere se kommunens flotte fyrverkeri. Nå har stadig flere kommuner felles-fyrverkeri. Det vil si at det er eksperter som skyter opp fyrverkeri på steder hvor mange kan se det. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I Stavanger er folk blitt glade i felles-fyrverkeriet. 

– Flere og flere liker at kommunen skyter opp fyrverkeri. En av grunnene er at det blir skutt opp av eksperter. Fyrverkeriet er stort og det varer en stund, sier Stein Bethuelsen til Stavanger kommunes nettsider. Bethuelsen jobber i Stavanger kommune. 

I Stavanger har kommunen felles-fyrverkeri på seks steder. Det er helt forbudt for andre å bruke fyrverkeri i bydelen Gamle Stavanger. I denne bydelen er det bare gamle trehus. 

Arild Nessen jobber i Bergen kommune. Han sier at det har vært felles-fyrverkeri i Bergen de siste tre årene. Også i år vil Bergen kommune skyte opp fyrverkeri. 

Norge har en av de strengeste lovene i verden om fyrverkeri. I 2008 ble det forbudt for nordmenn å skyte opp raketter med styre-pinne. Det sier Anders Sture. Han er daglig leder i Svea fyrverkerier. Han er også styremedlem i Norsk Pyroteknisk Bransje-råd. 

Siden 2007 har langt færre nordmenn skadet seg på grunn av fyrverkeri. 

– Forbudet fra 2008 har vært en suksess, sier Sture til nyhetsbyrået NTB.

Men det koster mye penger å ha felles-fyrverkeri. I Oslo skal kommunen bruke mellom 200.000 og 300.000 kroner på fyrverkeriet. Også Bergen kommune skal bruke omtrent like mye penger på raketter. Men også vanlige nordmenn kjøper fortsatt mye fyrverkeri. Selv om det ikke er lov med raketter med styre-pinne. 

– Folk bruker litt mer penger på fyrverkeri for hvert år. Det går bra i Norge, sier Anders Sture. 

Lenger nord i landet blir det også flott fyrverkeri som alle kan se på. Det er i Karasjok i Finnmark. Her skal privat-personer skyte opp flott felles-fyrverkeri. 

– Alle hovedsteder med respekt for seg selv har et skikkelig fyrverkeri. Når London, Sydney og Oslo kan, må også samenes hovedstad Karasjok ha flott fyrverkeri, sier John Arne Mathiesen til avisen Sagat. Han er hotell-direktør.