Norge

Stanset på vei til paradis

Utlendinger reiser med fly til Norge for å søke asyl. For mange stanser drømmen på flyplassen. Les alt om valget her

107 asylsøkere har gått ned flytrappen på Rygge lufthavn Moss. De satte foten på norsk jord og trodde de var kommet til paradis. Men i ankomst-hallen ventet det norske politiet.
– Vi har tatt 107 personer i år. De hadde falske dokumenter eller ingen dokumenter i det hele tatt, sier politi-overbetjent Anders Lia. Han er ansvarlig for politiet på flyplassen.

Les mer om hva partiene mener om at det kommer flere asylsøkere her.

Du kan lese alt om valget i 2009 her

I april begynte fly-selskapet Norwegian å fly mellom Rygge i Østfold og Aten i Hellas. Slik ble det lettere å komme til Norge for dem som vil søke asyl.
– Hellas er det nærmeste landet til Tyrkia. Mange fra Irak og Afghanistan reiser dit. Fra Hellas kommer de seg til Vesten, sier Lia.

Byen ligger også innenfor grense-samarbeidet Schengen.
– Normalt er det ikke nødvendig å vise pass innenfor området, sier Lia.
Men norske myndigheter vil ha kontroll på hvem som kommer hit for å søke asyl. Derfor sjekker politiet om det kommer noen med direkte-flyene fra Aten. De satser også ekstra på å få stanset folk før de kommer seg på flyet.

Ferie-reisende rusler ned flytrappen på Rygge. De er solbrune.
Anders Lia gransker passasjerene som kommer inn i ankomst-hallen. Politiet står ved bagasje-båndet. De er kledd i vanlige klær. Politiet vurderer om noen ikke er den de sier at de er. Politiet sjekker også passasjer-listene på flyene. Hvis politiet er i tvil om en person, blir han eller hun sjekket.

– Veldig mange kommer med falske papirer. Noen har falskt pass. Andre får tak i passet til en annen person. Der har de et bilde av seg selv. Andre reiser uten noen bevis på hvem de er eller hvor de kommer fra, sier Lia.

Noen personer kaster papirene sine når de kommer til Norge. En gang fant politiet fem pass i en søppel-kasse på flyplassen. To av dem var det fortsatt bilde i. Da kunne politiet finne ut hvem som eide passene.

De som kommer med falske papirer, blir pågrepet av politiet. De aller fleste får 45 dager i fengsel. Dersom de ikke tilstår, kan de få opp mot 60 dager i fengsel. Når straffen er ferdig sonet, blir de sendt til et asyl-mottak. Da kan de søke om asyl på vanlig måte.
46 personer av dem som er tatt med falske papirer, sier at de er fra Afghanistan. Den nest største gruppen er de politiet ikke vet hvem er.

– Det er 25 personer som vi ikke vet hvor kommer fra. Noen nekter å fortelle det, sier Lia. Politiets utlendings-enhet tar seg av disse. De forsøker å finne ut hvem personene er. De sjekker alder, finger-avtrykk og avhører dem.

Det har kommet 18 personer fra Eritrea i Afrika i år. Flyktninger fra dette landet er mest kjent for å komme seg inn i Europa med båt. Men nå kommer mange med fly til Norge.

Denne juli-dagen har alle passasjerer gått gjennom tollen og ut i friheten. Ankomst-hallen er tom.
– Det ser ikke ut til at det er noen i dag, sier Lia.
Han forteller at en mann som skulle vært med flyet til Norge, måtte bli igjen i Aten. Mannen ble stående og se på da flyet tok av i retning Norge. Han fikk ikke bli med. Mannen hadde ikke gyldige reise-dokumenter. Han skulle trolig søke asyl. For ham er Norge fortsatt et paradis langt unna.

En gruppe på 40 personer er det meste som har blitt stanset før de fikk fly til Norge.
Lia tror at politiets tiltak virker. Han mener at strømmen av asyl-søkere snart vil stoppe opp.
– Vi prøver å stanse asyl-søkerne i Aten før de kommer hit. Da sparer vi det norske samfunnet for mange penger, sier han.

Fly-selskapet Ryanair har nettopp åpnet flere nye ruter til land innenfor Schengen-området i Europa. Da kan det hende at asyl-søkerne finner seg et nytt fly for å komme til paradis.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå