Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Staten mener Breivik håner rettsstaten

Den norske stat mener at Breivik har oppført seg hånlig i rettssaken.

Terroristen Anders Behring Breivik har oppført seg dårlig i rettssaken han selv har bedt om. Det mener Adele Matheson Mestad. Hun er advokat for staten.

Mens staten har tatt saken hans på alvor, har Breivik oppført seg dårlig i rettssalen. Det sa Matheson da hun fikk snakke i retten på slutten rettssaken i Skien fengsel.

Hun viste til at Breivik gjorde nazihilsen den første dagen av rettssaken. Han fikk god tid til å forklare seg. Men han brukte i stedet tiden på å fortelle om høyreekstreme ideer og stille krav på vegne av slike ideer.

Mestad mener at dette viser at Breivik ønsker seg noe annet enn hva han har sagt da han saksøkte staten.

– Dette er ingen knekket mann med isolasjonsplager. Han er den samme ideologisk forstyrrede narsissisten vi har møtt tidligere, sa hun.

Narsisisme er en lidelse som gjør at en person bare bryr seg om seg selv. Han/hun er mest opptatt av sine egenskaper, evner, suksess og ytelser, ifølge Store Medisinske Leksikon.

Fredag er siste dag i den fire dager lange rettssaken. Retten har ikke skiftet mening i løpet av denne tiden. De mener fortsatt at Breivik ikke har blitt behandlet på en dårlig måte i fengselet. Mestad sa at staten ikke har brutt artikkel 3 i menneskerettighetskonvensjonen.

Hun minnet dessuten retten om terrorangrepene 22. juli. Hun sa at Breivik er skyld i sorg og «ubeskrivelige traumer» hos de etterlatte og overlevende.