Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Statsminister kaller hets av Sumaya forkastelig

Debattant Sumaya Jirde Ali blir hetset. Statsminister Erna Solberg mener angrepene er uakseptable.

I dag (tirsdag) skulle Sumaya Jirde Ali være med i en debatt. Den var på biblioteket på Tøyen i Oslo. Temaet var «Hvorfor ytre seg». Men Jirde Ali klarer ikke være med. Årsaken er hetsen hun får, skriver avisa Vårt Oslo.

Statsminister Erna Solberg synes hetsen mot Jirde Ali er forkastelig. Solberg forklarer at folk har vært så aggressive på nettet. De har lyktes med å tvinge debattanten til taushet.

– Det er helt uakseptabelt, sier Solberg ifølge nyhetsbyrået NTB.

Striden startet rundt nettstedet Resett. Jirde Ali klagde nettstedet inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Hun mente de brøt viktige etiske regler for pressen. Resett la ut et innlegg uten navn på forfatteren. Der var det sterke beskyldninger mot henne.

Jirde Ali har blitt kalt «hettemåke». Årsaken er hijaben hun går med. Hun har blitt møtt med oppfordring om at noen skulle tenne på henne.

Jirde Ali er 20 år gammel og har somalisk bakgrunn. Hun vant Natt&Dag-prisen som «Årets stemme». Under utdelingen av prisen sa Ali «fuck Sylvi Listhaug». Hun har også skrevet «fuck politiet» på Twitter. Dette har hun beklaget. Men mye av hetsen fra Resett kom etter dette, skriver Dagsavisen.

Jirde Ali trekker seg også fra markeringen av kvinnedagen. Hun skulle vært med i Bergen.

Sandra Bruflot er leder i partiet Unge Høyre. Hun snakker mot Resett-redaktør Helge Lurås.

– Tingene Resett skriver er helt forkastelige. De kan ikke si at hun er uangripelig på grunn av hudfarge, kjønn og klær. Så går de til angrep på henne av akkurat de samme grunnene, sier Bruflot.

Lurås ber både Solberg og Bruflot om å være mer presise.

– Solberg kan ikke komme med slik upresis kritikk uten å stå for det. Hva er det helt konkret som ikke er bra, spør han.