Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Statsråder i fare

Statsminister Jens Stoltenberg kommer trolig til å bytte ut flere statsråder i høst. Det tror politiske eksperter.

Jens Stoltenbergs andre regjering har vart i ett år. Regjeringen består av Senterpartiet (Sp), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Arbeiderpartiet (Ap). Etter sommeren har flere statsråder gjort feil, mener mange. Derfor vil Stoltenberg trolig bytte ut opptil fire personer i regjeringen. Det tror Elisabeth Skarsbø Moen. Hun er debatt-redaktør i avisa VG.

– Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen blir fjernet. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa må nok også slutte, sier Skarsbø Moen til Klar Tale. Begge statsrådene kommer fra Sp. Også helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og kommunal-og regionalminiser Liv Signe Navarsete står i fare for å skiftes ut.
Politisk kommentator Stein Kåre Kristiansen i TV 2 tror også på skifter.
– Sjelden har en statsråd vært så død i politikken som Terje Riis-Johansen, sier Kristiansen til TV 2 Nyhetene.

Regjeringen lovet å rense gassen CO2 fra gasskraft-verket på Mongstad. Men nå er rensingen utsatt. Det har skapt bråk. I sommer var det store diskusjoner om strøm i Hardanger på Vestlandet. Regjeringen ønsket høye kraft-master over fjellet til Bergen. Folk protesterte mot Riis-Johansen. Nå vil regjeringen vurdere å la kablene gå i rør i sjøen istedenfor.

Sp fikk også ulovlig penge-støtte fra Eidsiva energi og Troms kraft. Partiet fikk 700.000 kroner. Samtidig fikk Troms kraft lov til å bygge en omstridt park for vindmøller. Eidsiva fikk lov til å bygge et fjernvarme-anlegg. Riis-Johansen må forklare seg om dette for Stortinget.

I august ble det kjent at Sps kvinnelige statsråder hadde fått personlige gaver. De fikk hvert sitt armbånd da de døpte nye skip. De meldte ikke fra om gavene til et register. Kleppa sa ikke fra om gaven til skatte-myndighetene. Det gjorde Sp-leder Liv Signe Navarsete.

– Også Navarsete kan måtte slutte i jobben, selv om hun mest sannsynlig fortsetter. Det er merkelig at hun ikke ville si hvor mye hun har betalt i skatt for armbåndet, sier Elisabeth Skarsbø Moen.

Hun tror også at helseminister Anne Grethe Strøm-Ericsen fra Ap må slutte i jobben. Årsaken er tepper hun fikk i gave fra Afghanistan. Statsråden brøt også reglene for å melde fra om gavene.

– Regjeringen Stoltenberg blir sett på som en svak regjering. Det har vært mye problemer med den. Statsministeren har hatt mer med bråket å gjøre enn med politikken, sier Skarbø Moen.

Opposisjonen på Stortinget krever at Stoltenberg bytter ut flere statsråder. Fremskrittspartiet sier at de ikke lenger har tillit til regjeringen.

Emneord

norge politikk